open-navfaktor-logo
search
Zastupnička rasprava
Rošić spustio Muzura na zemlju: Ne razumiješ ti to...
Burnu raspravu zastupnika izazvali izvještaju o radu MUP-a FBiH i stanju o sigurnosti za period od 2015 do 2019.godine, dotakli su se i migrantske krize
29.10.2019. u 20:11
get url
text

Dosta bure na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izazvali su izvještaji o radu MUP-a FBiH od 2015. do 2019. godine, i stanju sigurnosti u tom periodu koje je podnio ministar Aljoša Čampara. Jedan broj zastupnika iz opozicije smatra apsurdnim razmatranje izvještaja o stanju sigurnosti od prije četiri godine. Govorilo se i o migrantskoj krizi, pa je zastupnik Husein Rošić iz SDA rekao da je Vlada USK od četiri miliona KM koliko je Vlada FBiH prebacila za migrantsku krizu, koristila za podjelu regresa.

Damir Mašić šef Kluba SDP se osvrnuo i na rad Dragana Lukača, bivšeg direktora Federalne uprave policije.

- Utjecaj Lukača na rad Uprave policije bio je više nego evidentan. Sam je odredio ko će mu biti nasljednik, dao ovlaštenja, a ovaj njemu isplatio 30.000 KM otpremnine. A onda nam se događa slučaj Gačić.Pitam zbog čega Vlada FBiH čeka na imenovanje direktor FUP-a? Vlada treba da završi tu priču, a ne da imamo v.d. direktora - rekao je Mašić i dodao kako nema smisla razmatrati izvještaj i sigurnosti u FBiH od prije četiri godine, te da neće podržati izvještaje MUP-a FBiH. 

Govorio je i Nermin Muzur iz Naroda i pravde.

- Koliko još treba da bude ubijenih policajaca, ubistava poput onog Dženana Memića, nerasvijetljenih pljački, ko krije te izvještaje i kome je stalo da se ne priča o tome? Od 2015. godine razmatramo stanje sigurnosti! Od 2015. nismo govorili o stanju sigurnosti u FBiH. I moje pitanje je šta je MUP FBiH uradio po pitanju migrantske krize u Federaciji, u Bihaću, ali i na području sarajevskih općina Ilidža i Hadžići - rekao je Muzur.

Husein Rošić SDA je replicirao Muzuru.

- Vi ne razumijete kako funkcioniraju kantonalni MUP-ovi, a kako Federalni MUP, pitanja o migrantskoj krizi trebate postaviti Vladi USK i njihovom Kantonalnom MUP-u. Vladi USK je prebačeno četiri miliona KM za rješavanje migrantske krize, a Vlada USK znate šta je uradila, isplatila regres! - rekao je Rošić.

Azra Hadžić-Bećirspahić šef Kluba SBB-a je kazala kako će utrošak četiri miliona KM koje je Vlada FBiH prebacila Vladi USK, biti predmet istrage.

- Treba da znate da kantonalni MUP-ovi i Federalni MUP ne komuniciraju. MUP USK nikada nije zatražio pomoć Federalne uprave policije. Kada nam preko noći dođe 200 do 300 migranata, nikada nisu tražili pomoć - rekla je Hadžić-Bećirspahić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.