open-navfaktor-logo
search
Dok rok istječe
Rimac se još nije izjasnio: Je li plan javnih nabavki razlog što se oteže sa imenovanjem Gavrankapetanovića?
Od imenovanja novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prošlo je skoro 20 dana, ali on još nije preuzeo dužnost.
15.01.2024. u 15:57
get url
text

VEZANI TEKST - Novi generalni direktor KCUS-a je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović

Upravni odbor KCUS-a na sjednici održanoj 28. decembra za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovao je većinom glasova prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Kako bi Gavrankapetanović preuzeo dužnost, potrebna je saglasnost federalnog ministar zdravstva Nediljka Rimca koja još nije stigla, a nije, čini se, ni potpisana.

- Bit ćete obaviješteni kada bude vrijeme – kazao nam je kratko Rimac i prekinuo vezu.

Prije nekoliko dana ministar je naveo kako saglasnost nije dao jer nije dobio "ništa službeno od Upravnog odbora KCUS-a".

Rok od 30 dana za davanje saglasnosti federalnog ministra istječe 27. januara.

Kao jedan od razloga za odugovlačenje ovog procesa u javnosti se spekuliše kako je navodno nepotpuna dokumentacija Gavrankapetanovića.

To je za Faktor demantovao član Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović kazavši da je dokumentacija Gavrankapetanovića potpuna.

VEZANI TEKST - Gdje je zapelo sa imenovanjem direktora KCUS-a: Ministar Rimac tvrdi da nije dobio odluku na potpis, Kulovac tvrdi da je poslao

Također, u kuloarima se spominju i plan javnih nabavki, ali i program rada te finansijski plan za tekuću godinu koji bi, kako saznajemo, trebali biti na dnevnom redu sjednice Upravnog odbora KCUS-a koja će se održati 25. januara, dva dana prije isteka roka za imenovanje direktora, a čije bi usvajanje Gavrankapetanoviću maltene "svezalo ruke" narednih godinu dana.

Stevanović kaže da bi sjednica, koliko on zna, trebala biti održana zmeđu 20. i 25. januara.

- Još nije formiran dnevni red, bit će tu i javne nabavke, plan rada KCUS-a, plan rada Upravnog odbora, to mora biti. Bit će i javni poziv za imenovanje direktora disciplina, interni poziv. Ako je stigla saglasnost ministra, onda će biti i imenovanje direktora, odluka o primopredaji dužnosti – naveo je on dodavši:

- Zakonom je propisano kad se odluke moraju donositi, a v. d. direktora ima sva prava i ovlaštenja kao i direktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.