open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo energije FBiH
Revizorski izvještaj: Kako se dalo više od 907 hiljada KM Aluminiju, a da nije ispunjavao osnovni kriterij
Niz je zamjerki federalnih revizora na rad Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u 2022. godinu. Između ostalog, navodi se kako je preduzeću Aluminij Mostar odobreno 907.096 KM iako nije ispunjavao osnovni kriterij za dobijanje novca.
08.03.2024. u 21:09
get url
text

- Programom je propisano da je korisnik pomoći privatno preduzeće, koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u FBiH. Međutim, ovo preduzeće nije privatno jer ima mješovitu strukturu kapitala sa vlasničkim udjelima: Vlada FBiH 44 posto, Vlada Republike Hrvatske 12 posto i pojedinačni dioničari 44 posto – kapital u privatnom vlasništvu - navode federalni revizori.

Aplicirali sa više podnesenih zahtjeva 

Sporan je i način dodjele novca preduzećima Krivaja, BNT i Zrak.

- Preduzećima Krivaja Zavidovići u stečaju, BNT – Tvornica mašina i hidraulik Novi Travnik i Zrak Sarajevo dodijeljena su sredstva po više podnesenih zahtjeva i iznad ukupno dozvoljenog iznosa 708.357 KM, iako je Programom utroška sredstava – Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, utvrđeno da preduzeća mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu i u maksimalnom iznosu od 300.000 KM po jednom preduzeću - stoji u revizorskom izvještaju.

Pojašnjavaju kako je revizijom utvrđeno da su preduzeća za dodjelu sredstava po ovom programu aplicirala sa više podnesenih zahtjeva (tri preduzeća aplicirala sa po dva zahtjeva) odlukama Vlade FBiH ukupno su odobrena sredstva u iznosu od 1.587.891 KM (Krivaja Zavidovići u stečaju dobila je 596.145 KM, BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik 582.738 KM i Zrak Sarajevo 409.008 KM).

- Prema navedenom, ovim preduzećima je isplaćeno više sredstava za iznos od 687.891 KM, nego što je utvrđeno Programom utroška sredstava - stoji u revizorskom izvještaju. 

Skrenuli su pažnju i na isplatu naknada članovima komisija pri Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH.

- Obračun poreza i doprinosa na isplaćene naknade članovima komisija nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima - navode revizori.

Izdaci za rad komisija iskazani su u iznosu 22.476 KM.

Naknade za odvojeni život, smještaj 

Uvidom u naknade troškova zaposlenih može se vidjeti da iznose 418.100 KM, a odnose se na naknade za topli obrok (163.235 KM), jednokratne novčane pomoći isplaćene po Uredbi o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena (85.320 KM), naknade za prijevoz sa posla i na posao (51.550 KM), regres za godišnji odmor (43.581 KM), naknade za pomoć u slučaju teže bolesti (23.376 KM), naknade za pomoć u slučaju smrti (12.686 KM).

U Ministarstvu postoje i naknade za odvojeni život, prijevoz i troškove smještaja (21.506 KM). Federalni revizori su se osvrnuli i na uvezivanje staža radnicima u javnim i privatnim kompanijama.

- Prema prezentovanoj dokumentaciji utvrđeno je da su određenim preduzećima za izmirenje dugovanja po osnovu doprinosa za PIO u svrhu penzionisanja radnika dodijeljena značajna sredstva, jer su im za periode za koje nije uvezan radni staž obračunate bruto plaće koje su znatno veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća u FBiH (radnicima su isplaćene neto plaće, bez doprinosa i poreza), dok su za preduzeća iz oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće doznačena sredstva za izmirenje doprinosa za PIO koji je obračunat na bruto plaće niže od minimalno utvrđenih.

Upoređujući iznose odobrenih sredstava za izmirenje doprinosa za PIO utvrdili smo da postoji veliki nesrazmjer odobrenih sredstava, jer se prosječan iznos odobrenih sredstava za uvezivanje radnog staža za jedan mjesec u jednom preduzeću kreće u rasponu od 61 KM do 679 KM - navodi se u revozorskom izvještaju i dodaje: 

- Smatramo da sa aspekta efikasnog i racionalnog upravljanja javnim novcem nije primjereno ni opravdano odobravati
sredstva za uvezivanje radnog staža po osnovu neizmirenih doprinosa za PIO koji su obračunati na bruto plaće veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća u FBiH. Na ovaj način se nagrađuju, umjesto da se sankcionišu, preduzeća koja ne poštuju važeće zakonske propise i isplaćuju neto plaće bez doprinosa, te im se iz javnih sredstava doznačavaju sredstva za isplatu doprinosa, za plaće koje su znatno iznad minimalnih Zakonom utvrđenih. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.