open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Refik Ozen: Korištenje genocida u Srebrenici u dnevnopolitičke svrhe nečasno, nećemo dozvoliti zaborav
Zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske i predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Bosne i Hercegovine i Turske Refik Ozen poručio je kako su parlamentarne stranke u turskom parlamentu usvojile deklaraciju u kojoj su još jednom zajednički osudile genocid u Srebrenici obavezujući se na sve aktivnosti kako stradanje nedužnih bošnjačkih civila ne bi bilo zaboravljeno.
13.07.2023. u 13:16
get url
text

Ozen je podsjetio da je 11. jula ove godine boravio u Srebrenici, kao i prethodnih godina i to kao dio turske delegacije na visokom nivou.

Delegaciju Republike Turske predvodila je ministrica porodice i socijalnog staranja Mahinur Ozdemir Goktas, a uz Ozena prisutan je bio i potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Efkan Ala te drugi parlamentarci.

- Bili smo u Srebrenici 11. jula kako bismo podijelili bol naše braće Bošnjaka i kako bismo doprinijeli da se genocid ne zaboravi - rekao je Ozen.

FOTO: AA

Podsjetivši na videoporuku koju je povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici uputio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, a u kojoj je podsjetio da je genocid u Srebrenici tamna mrlja u historiji čovječanstva osudivši sve one koji negiraju genocid uprkos presudama međunarodnog suda i one koji ih u tim postupcima bez imalo savjesti podržavaju, Ozen je kazao i da su istog dana parlamentarne stranke u Velikoj narodnoj skupštini Turske usvojile zajedničku deklaraciju kojom su ponovo osudile genocid u Srebrenici.

FOTO: AA

- Podsjećajući na sve navedeno odbacujem ružne optužbe na račun AK Partije i Narodnog saveza kao i pokušaje korištenja boli žrtava i genocid u dnevnopolitičke svrhe. Takvo postupanje odraz je podlosti i beščašća, pokušaj da se zasjene napori Turske, AK Partije, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u zaštiti prava naše braće Bošnjaka, u održavanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini - rekao je Ozen i dodao:

VEZANI TEKST - Ambasada Turske u BiH: Sa svim svojim institucijama priznajemo genocid u Srebrenici

- Ovakvi potezi ne donose ništa pozitivno ni Bošnjacima niti miru u Bosni i Hercegovini niti doprinose politici uopće. Mi ćemo, slijedeći predsjednika Erdogana, nastaviti s aktivnostima na izgradnji stabilnosti, zaštiti mira i blagostanja, kao i na razvoju i napretku Bosne i Hercegovine u svakom pogledu. Potezi s ciljem da se sve ovo zasjeni, koji asociraju na djelovanje FETO-a, neće naštetiti našem bratstvu. To srcem vjerujem. Još jednom osuđujem genocid u Srebrenici i proklinjem sve njegove vinovnike i njihove saradnike. Našim šehidima želim rahmet Božiji, njih kao i gazija se sjećam s poštovanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.