open-navfaktor-logo
search
Zbog inflacije
Ratni vojni invalidi traže od Vlade FBiH izmjene zakona kojima bi se povećala osnovica za invalidnine
Predstavnici ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hecegovine zatražili su od Federalnog ministarstva za boračka pitanja, tačnije, Vlade Federacije BiH izmjene Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kojima bi se povećala osnovica za invalidnine, potvrdio je za Faktor Esad Delić, predsjednik Saveza udruženja ratnih vojnih invalida FBiH.
20.08.2023. u 07:51
get url
text

Ove godine povećanje invalidnina je bilo prema "švicarskoj formuli", odnosno, rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksu potrošačkih cijena a što je nekih 3,9 posto.

Ukoliko se zakon ne izmjeni, naredne godine će povećanje biti manje zbog manjeg rasta BDP-a.

- Mi smo zahtjev za izmjenu zakona već uputili prema Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu za boračka pitanja kako bi se povećala osnovica za invalidnine. Čekamo poziv za sastanak kako bi se sjelo i "pretresla" ova problematika.

Također tražimo da se i ratnim vojnim invalidima naknade usklađuju kao i penzionerima, nekoliko puta u godini. Prošle godine najveće povećanje invalidnina je bilo 50 KM a najmanje dvije KM koje su dobili ljudi kojima je utvrđen manji stepen invaliditeta.

Povećanje osnovice tražimo jer svaki dan kada uđete u granap cijene hrane su više za 10-15 feninga. Koliko je to mjesečno? Cijene divljaju a naše invalidnine su male - govori Delić i dodaje: 

- Sa prosječne invalidnine koja je 360 KM izašli smo na 400 KM a to je malo. Ko može živjeti od 400 KM?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.