open-navfaktor-logo
search
Brojni primjeri
Ratne video-igre: Ponavljanje jugoslovenskih ratnih sukoba kao zabava
U Srbiji, partizanski vođa iz Drugog svjetskog rata Josip Broz Tito i vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović nisu samo ličnosti iz historijskih knjiga i starih filmova. Oni se još uvijek bore između sebe, licem u lice – u društvenoj igri.
22.10.2022. u 11:43
get url
text

U igri "Đeneral Draža" igrači mogu izabrati da budu partizanski komandanti ili komandanti njihovim protivnicima, četnicima, koji vode svoje snage kroz Drugi svjetski rat u Jugoslaviji, s ciljem da poraze drugu stranu i konačno osvoje kontrolu nad zemljom, piše BIRN.

Pored ove igre, BIRN je identifikovao još najmanje pet društvenih igara sa temom u vezi s ratovima u Jugoslaviji koji su se odigrali u 20. vijeku, kao i desetine video-igrica takozvanie "pucačine" iz prvog lica, koje se uglavnom dešavaju u ratovima 1990-ih.

Ove pucačke igre su uglavnom prilagođene verzije – poznate kao modovi – dobro poznatih video-igara. Neki su napravljeni iz srpske, bošnjačke ili albanske perspektive, iako ih nužno nisu proizveli Srbi, Bošnjaci ili Albanci.

Mnoge pucačine nude iskrivljen pogled na historiju i "slijepe" su na ratne zločine počinjene tokom operacija na kojima su te igre bazirane.

BIRN je pronašao dvije društvene igre koje se fokusiraju na ratove koji su izbili nakon raspada Jugoslavije 1990-ih.

"War Returns to Europe: Yugoslavia 1991" (Rat se vraća u Evropu: Jugoslavija 1991.) pokriva period od juna 1991. do početka 1992. godine, u ranim fazama nasilnog kolapsa Jugoslavije, kada su se Slovenija i Hrvatska borile za nezavisnost.

Prema opisima objavljenim na web-stranici BoardGameGeek, online resurs za igrače društvenih igara, igru ​​igraju igrač federalista – u osnovi komandant Jugoslovenske narodne armije (JNA) – i igrač separatista, koji predstavlja "vlade otcijepljenih republika Slovenije i Hrvatske, koje se bore za nezavisnost i slobodnu tržišnu ekonomiju".

"Brotherhood & Unity" (Bratstvo i jedinstvo) fokusira se na rat u Bosni i Hercegovini 1992-95. Dizajnirana za dva ili tri igrača, igra "simulira tri različite strane u ratu: Bošnjake, Srbe i Hrvate – bez jasne granice koja ih razdvaja", piše na web-stranici BoardGameGeek.

- To igračima pruža zanimljiv izbor opcija: napasti ili učvrstiti se, s kime sklopiti savezništvo i kada promijeniti stranu. To dovodi do mnogih preokreta i pragmatičnih saveza s bivšim neprijateljima – kao što je to i historijski bio slučaj - dodaje se na web-stranici.

BIRN se obratio dizajneru igrice Tomislavu Čipčiću za komentar, ali nam on nije odgovorio.

Scenariji za videoigre zasnovane na ratovima iz 1990-ih baziraju se na vojnim operacijama u BiH, Hrvatskoj ili na Kosovu i imaju tendenciju da budu mnogo nasilnije i historijski sumnjivije od društvenih igara.

U video-igrama, "ratovi nude zanimljivu pozadinu u kojoj se mogu odigrati klasične fantazije moći posebno mladih muškaraca", objašnjava Holger Potzsch, profesor na Odsjeku za jezik i kulturu na UiT Arktičkom univerzitetu u Norveškoj.

- Mislim da je popularnost žanra posljedica takve mješavine žanrovskih konvencija, očekivanja igrača i uokvirivanja ratova kao arene za slavu i herojstvo - ističe Potzsch za BIRN.

Snimak video-igre "Operacija Krivaja 95", objavljenoj na YouTubeu u avgustu 2021. godine, prikazuje naoružane vojnike postrojene pored vojnih kamiona pored zelene livade i šume pod vedrim plavim nebom.

Mjesto radnje je Srebrenica 12. jula 1995. godine. "Krivaja 95" je naziv operacije Vojske Republike Srpske (VRS) za napad i zauzimanje Srebrenice, koja je u to vrijeme bila "zaštićena zona" UN-a. Operacija je završena ubistvima više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka i protjerivanjem oko 40.000 žena, djece i starijih ljudi.

U igrici, igrači, pripadnici Drinskog korpusa VRS-a, napadaju svoje protivnike, koji su naoružani i uzvraćaju, potpuno različito od onoga što se u julu 1995. godine dogodilo Bošnjacima iz Srebrenice, koji su uhvaćeni i sistematski masakrirani.

"Krivaja 95" je zapravo modifikacija, odnosno "mod", globalno popularne pucačine iz prvog lica "Arma".

Pieter Van den Heede, historičar sa Univerziteta Erasmus u Rotterdamu koji proučava prikazivanje historijskih sukoba u igrama, ističe da je “Arma” poznata po svom programu za uređivanje koji omogućava kreiranje prilagođenog sadržaja.

- Ono što se dešava jeste da, kada programeri igara uvedu modding alate, oni djelimično prepuštaju kontrolu nad sadržajem koji se kreira - objašnjava on.

- Tako da to nudi dosta prostora za, znate, konkretnije grupe, kao, naprimjer, grupe sa vrlo jasnim srpskim fokusom ili koje žele da promovišu srpsku priču o događajima koji su se odigrali u Srebrenici, to im daje prostor da rade na ovim stvarima - dodaje on.

Pored "Arma" modova koji imaju srpsku perspektivu, BIRN je pronašao snimke igre kreirane iz bošnjačke perspektive koja je zasnovana na Operaciji "Pauk" sprovedenoj 1994. u sjeverozapadnoj BiH, u kojoj su srpske snage pritekle u pomoć lokalnom bošnjačkom moćniku koji se borio protiv bh. vlade.

BIRN je takođe pronašao najmanje 20 modova pucačine iz prvog lica “Battlefield Vietnam” čiji su scenario primijenili na događaje koji su se desili u jugoslovenskim ratovima.

Postoje igrice o ratu u Hrvatskoj 1991. poput "Slavonije 1991." i "Bitke za Borovo Selo", kao i opsadi Vukovara, "rekreirane" u tri moda – "Pad Vukovara", "Bitka za Vukovar" i "Odbrana Vukovara".

Tu su i modovi o opsadi Sarajeva, bitkama u Mostaru i Operaciji "Oluja" u Hrvatskoj, kao i o ratu na Kosovu.

Modifikacije u vezi s ratom na Kosovu uključuju "NATO and US Intervention”(Intervencija NATO-a i SAD-a), "Battle of Drenica" (Bitka kod Drenice) i "Battle of Junik" (Bitka kod Junika), koja je dostupna u dvije verzije – "KLA Offensive" (Ofanziva OVK) i "Yugoslav Army Offensive" (Ofanziva Jugoslovenske vojske).

Ratni zločini počinjeni tokom sukoba na Kosovu takođe se zanemaruju.

Potzsch ističe da "kada kreirate simulaciju rata ili igru, vi odlučujete šta ćete uključiti, a šta isključiti".

- U skupom komercijalnom proizvodu, nećete željeti da antagonizujete svoje kupce predstavljajući im pravu ružnoću rata. Želite da igraju i većina vaših kupaca žele da se zauvijek osjećaju kao nedvosmisleni heroji u misiji - kaže on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.