open-navfaktor-logo
search
Suspenzija
Radončić uradio ono što je Mektić godinama odbijao: Za šta je optužen Radenko Stanić
I bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, iako to nije bilo u njegovoj isključivoj nadležnosti, zatražio je od Mektića da se to pitanje hitno riješi, ali donedavno ministar sigurnosti BiH ignorisao je i njega, demonstrirajući tako da otvoreno i direktno štiti ratnog načelnika policijske stanice u Vlasenici, optuženog za zločine nad Bošnjacima
21.01.2020. u 17:01
get url
text

Radenko Stanić, kojeg je danas ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendirao sa pozicije pomoćnika ministra optužen je za ratne zločine počinjene na području Vlasenice u periodu od aprila 1992. do kraja marta 1993. godine i u toku je suđenje pred Sudom BiH.

Radončićev prethodnik, Dragan Mektić, iako je to bio dužan uraditi po zakonu, godinama nije želio suspendirati Stanića. On se sve to vrijeme nalazio na bolovanju, ali se vodio kao Mektićev pomoćnik i kao uposlenik Ministarstva, što su utvrdili i državni revizori. Apel Mektiću da suspenduje Stanića upućivala su udruženja žrtava, članovi porodica žrtava iz Vlasenice... 

Podsjećanja radi, i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, iako to nije bilo u njegovoj isključivoj nadležnosti, zatražio je od Mektića da se to pitanje hitno riješi, ali donedavno ministar sigurnosti BiH ignorisao je i njega, demonstrirajući tako da otvoreno i direktno štiti ratnog načelnika policijske stanice u Vlasenici, optuženog za zločine nad Bošnjacima.

Pored Stanića, optužnicom koja je potvrđena 2017. godine, a suđenje počelo tek krajem prošle godine, obuhvaćeni su i Mane Đurić, Miroslav Kraljević, aktuelni načelnik općine Vlasenica, i Goran Garić. Svi se terete za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. doveli do progona skoro cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s tog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

U optužnici se navodi i da su optuženi, osobno i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

Zatočenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki i preminuli, a jednom broju zatočenika od tada se gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti te istovremeno i član kriznog štaba općine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice.

Stanić je bio komandir stanice, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom "Mićini specijalci", a Garić pripadnik policije.

Porodice žrtava iz Vlasenice već 27 godina čekaju na pravdu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.