open-navfaktor-logo
search
Iz Udruženja razočarani
Prošlo je sto dana, u FBiH nije urađena nijedna transplantacija bubrega: Bit ćemo prisiljeni na nove proteste
Ako i dalje zdravstvene institucije budu inferiorne spram pacijenta i ne budu radile transplantacije u kontinuitetu, Iz Udruženja ističu da će biti prisiljeni ponovo izaći na proteste
Faktor
13.03.2024. u 16:27
get url
text
Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti
Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti
Procjenjuje se da hronična bubrežna bolest (CKD) pogađa više od 850 miliona ljudi diljem svijeta koja je rezultirala sa više od 3,1 miliona smrti u 2019. godini.
Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se nešto hitno ne poduzme, predviđa se da će biti pet vodeći uzrok izgubljenih života do 2040.
Prema statistikama, svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti, ali toga većina nije svjesna. Bubreg često odumire i propada ali ne boli, pa se ti simptomi najčešće ignoriraju što u konačnici bude kobno i neizlječivo.
- Tokom posljednja tri desetljeća napori u liječenju CKD-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprečavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitet i kvantitet života za osobe koje žive s hroničnom bubrežnom bolesti - navode iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDiTB F BiH), u povodu Svjetskog dana bubrega koji se obilježava svakog dugog četvrtka u 3. mjesecu tekuće godine.
Kako ističu u saopćenju za javnost, Bosna i Hercegovina se uklapa u negativne svjetske statistike po broju pacijenta sa hroničnom bubrežnom bolešću (KBB), ali i po broju transplantacija jer transplantacija je i dalje najbolji način za liječenje KBB. Na dijalizi je oko 3.000 pacijenta, u FBiH oko 2.000 dok je oko 1.000 pacijenta na dijalizi u RS i Brčko distriktu.
Svjetski dan bubrega je posvećen prvenstveno prevenciji te teške i podmukle bolesti, no naša država vrlo malo radi na tome da ta bolest bude prevenirana na vrijeme. Mi se, kao i u drugim sferama života, samo bavimo posljedicama.
Svjetski pokret, svjetski dan bubrega, preporučuje osam zlatnih pravila da ne bi došli u probleme i u stadij hronične bubrežne bolesti.
- Budite fizički aktivni i u formi, tako možete bolje kontrolirati krvni pritisak i tjelesnu masu; redovno kontrolirajte šećer u krvi (rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću), kontrolirajte krvni pritisak (arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok hronične bubrežne bolesti), jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu masu (smanjite unos soli na pet do šest grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu); održavajte zdravi unos tekućine (jedan i po do dva litra vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više); pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50 posto); ne uzimajte nekontrolirano lijekove (lijekovi protiv bolova mogu oštetiti bubrege), te provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih faktora (šećernu bolest, visok krvni pritisak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je neko u vašoj porodici liječen zbog hronične bubrežne bolesti) - navodi se u saopćenju Udruženja.
Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH obilježit će taj dan u Beogradu, zajedno sa još sedam zemalja JI Evrope, odakle će se poslati snažna poruka za prevenciju, bolest i liječenje bubrežne bolesti. Udruženje će, kao i ranijih godina, edukacijom u školama i isturenih štandova na trgovima, raditi na podizanju svijesti kod građana o važnosti prevencije te bolesti.
Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega je transplantacija.
- I ako smo prošle godine bili zadovoljni, jer smo imali ukupno 16 transplantacija što je bio određeni napredak, tako smo ove godine više nego razočarani jer evo već sto dana nemamo nijedne transplantacije. Sa žaljenjem moramo konstatirati, to je odluka i nedavno održane Skupštine UDiTB FBiH da ćemo, ako i dalje zdravstvene institucije budu inferiorne spram nas pacijenta i ne budu radile transplantacije u kontinuitetu, biti prisiljeni ponovo izaći na proteste. Nadamo se da do toga neće doći, ali to nije do nas. To je do onih koji su odgovorni za transplantacijski proces u FBiH a to su Federalno ministarstvo zdravstva sa Centrom za transplantacijsku medicinu, te menadžeri kliničkih centara u UKC Tuzla i KCUS - navode iz UDiTB FBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.