open-navfaktor-logo
search
Autor Elvira Jahića
Promovisana knjiga "Crnotina pokraj Sarajeva - Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju"
Promocija knjige "Crnotina pokraj Sarajeva – Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju", autora Elvira Jahića, upriličena je u sali Općine Novi Grad Sarajevo.
02.01.2024. u 10:55
get url
text

Jahić je mještanin  Ahatovića koji je preživio masakr u tzv. „autobusu smrti” 14. juna 1992. godine u mjestu Sokolina, nepunih 30 kilometara od Sarajeva, gdje se desio jedan od najvećih zločina nad Bošnjacima počinjen od srpske vojske. U tom masakru ubijeno je 48 Elvirovih komšija.

Promotori knjige bili su recezenti Zilha Mastalić Košuta, Avdo Huseinović te Semir Spahić.

Viša naučna saradnica na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog  prava Univerziteta u Sarajevu  Mastalić Košuta  kazala je da se radi o knjizi koja je svjedočanstvo i  historijski i memoarski dokument iz novije ratne historije BiH. U autobiografskom djelu autor je opisao potresno svjedočanstvo o patnji, stradanju i preživljavanju stanovnika sarajevskih naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik u periodu  agresije na BiH 92-95. godina.

-Nakon što su snage JNA u organizaciji komande 4. Korpusa zauzele i učvrstile položaje na linijama u i oko Sarajeva u junu '92. godine, te snage koje su transformisane u  Sarajevsko – Romanijski korpus vojske RS, također su okupirale i područje Ahatovića, Bojnika i Dobroševića i na tom području izvršile zločine protiv čovječnosti, zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima. Dio Bošnjačkog stanovništva i dio pripadnika TO Ahatovići zatvoreni su prvo u logoru Mali – Hangar u Rajlovcu. Autor knjige Elvir tada je bio 19-godišnji mladić također je zatvoren u logoru, gdje su uslovi bili jako teški i gdje su preživljavali  teške torture. Među vojnicima Sarajevsko – Romanijskog korpusa VRS bile su njegove komšije srpske nacionalnosti. Jahić je bio jedan od 56 ljudi koji su navodno povedeni na razmjenu  i ukrcani u jedan autobus, a potom odvedeni u nepristupačno mjesto Sokolina kod Srednjeg, gdje su različitim vrstama oružja u tom autobusu izmasakrirani. Elvir je jedan od osam preživjelih iz tog teškog zločina -navela je Mastalić Košuta.

Ona je također istakla da su važan  segment knjige podaci o drugim događajima  vezanim za područje koje  se historijski u ranijem periodu zvalo Crnotina i obuhvatalo je 13 tadašnjih sela među kojima su Ahatovići, Bojnik i Dobrošević.

Avdo Huseinović je kazao da je Elvir jedan od rijetkih autora – istraživača, savremenika, svjedoka zločina. Huseinović ističe da je Elvirov istraživački pristup fascinantan.

Huseinović je naglasio da za zločine  nad Bošnjacima Bojnika, Dobroševića i Ahatovića iz juna 92. godine, još nema  sudskog epiloga.

-I to je ono što naravno najviše proganja porodice žrtava, ali i svi mi ostali se nećemo smiriti zbog te nevjerovatne i neobjašnjive pojave. Iako nema optužnice ni sudske presude, planeri, izvršioci genocida će vjerovatno u decenijama koje dođu kazati, da zločina nije ni bilo - kazao je Huseinović..

Grafički urednik knjige Semir Spahić je kazao da je u svom dugogodišnjem radu pripremao oko 30 knjiga, kao autor, koautor, recenzent itd. ali da mu je knjiga Elvira Jahića bila  jedna od najtežih, sa emotivnog aspekta.

Autor Elvir Jahić istaknuo je, između ostalog, da  knjiga nije komercijalnog karaktera i neće se prodavati, bit će podijeljena porodicama šehida i civilnih žrtava rata, školama, bibliotekama, arhivima, kao i svim dobronamjernim osobama koje iskažu želju.

Sponzori štampanja knjige “Crnotina pokraj Sarajeva – Zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju”, bili su Javna ustanova Fond memorijala KS,  Općina Novi Grad Sarajevo, kao i Općina Ilijaš i Udruženje RVI Novi Grad Sarajevo, saopćila je Press služba Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.