open-navfaktor-logo
search
Potvrdila UIO
Profesorice Stomatološkog fakulteta UNSA krijumčarile implantate, dekan Ajanović putovao s njima
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas su na Aerodromu Sarajevo spriječili pokušaj krijumčarenja robe, te su od četiri putnika privremeno oduzeli zubne implantate, kao i neku drugu robu u vrijednosti od oko 40.000 KM.
16.06.2021. u 15:08
get url
text

Sve je urađeno na osnovu anonimne prijave da će putnici na letu iz Istanbula pokušati prokrijumčariti zubne implantate.

Nakon provjere, roba, koja osim implantata uključuje drugu tehničku opremu, te torbe i novčanike, oduzeta je od četiri putnika. 

- Službenici UIO danas su izvršili pojačanu kontrolu putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje zubnih implantata i ostale robe ukupne vrijednosti oko 40.000 KM. Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO "Stop švercu" da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage.

Tom prilikom je kod četiri osobe pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T. P. S, K. L, Č. B i T. Č. A - odgovoreno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o dvije profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Lejli Kazazić i Selmi Tosum Pošković od kojih su, između ostalog, oduzeti zubni implatati. Druge dvije osobe su iz druge "grupe" od koje su oduzete torbe i novčanici.

- Protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci. Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni - napomenuli su iz UIO.

Prema navodima portala Istraga, sa profesoricama Stomatološkog fakulteta je putovao i dekan Muhamed Ajanović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.