open-navfaktor-logo
search
Objavio analizu
Profesor Serwer: Nametanje izmjena Izbornog zakona doveo bi do raspada BiH, to bi se svidjelo Rusima
Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins, objavio je danas analizu u kojoj je, između ostalog, upozorio je da bi nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH doveo do raspada države.
26.07.2022. u 23:06
get url
text

U ekstu pod naslovom "Probudite se: na Balkanu loše ideje nikad ne umiru", Serwer je naveo da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt razmatra nametanje takozvanih "reforma" i da je jedino opravdanje za njih ambicija evropskih i američkih diplomata.

- Žele da mogu da kažu da su nešto uradili.

Ali ono što žele da urade bilo bi štetno ne samo za mirovni sporazum, već i za interese SAD-a i Evrope. To je loša ideja koju promoviraju lokalni političari odlučni u namjeri da se njihovo uklanjanje s vlasti učini nemogućim. To bi također garantiralo da će BiH ostati nefunkcionalna i ranjiva na ruske nestašluke. Prije ili kasnije, to bi dovelo do secesije i hrvatskog i srpskog entiteta, potkopavajući zapadnu poziciju prema Ukrajini i stvaranje nove radikalizirane muslimanske države - napisao je.

Kazao je da je glavni zagovornik ovih ideja "hrvatska nacionalistička politička stranka (HDZ) koja ima za cilj stvaranje trećeg, etnički definiranog entiteta unutar BiH".

- HDZ želi maknuti predstavnike Hrvata koji žive u relativno malom broju u pojedinim kantonima. Time bi se hrvatsko biračko tijelo u potpunosti prebacilo u kantone u kojima HDZ ima ogromnu većinu.

Ova "reforma" bi bila klasičan slučaj da političari biraju svoje birače, a ne da birači biraju svoje predstavnike - napisao je.

Upozorava da bi HDZ vjerovatno otišao i dalje.

- To bi moglo ohrabriti 49 posto zemlje, Republiku Srpsku, da slijedi svoje brojne prijetnje otcjepljenjem. To bi potaknulo secesiju dijelova FBiH u kojima dominira HDZ, ostavljajući jednu ili dvije neodržive, krnje islamske države u srednjoj Bosni. Izbjegavanje ovog scenarija bio je glavni razlog za intervenciju NATO-a u Bosni tokom 1990-ih - dodao je.

Istakao je da bi se to svidjelo Rusima.

- Nefunkcionalna ili podijeljena BiH dobro služi interesima Rusije. Ili onemogućava članstvo u NATO ili EU. Moskva već dugo podržava secesionističku retoriku Republike Srpske. Također podržava ambiciju Hrvata za trećim entitetom. Situacija je na mnogo načina slična onoj u Ukrajini. Moskva se protivi efikasnoj vladi u Kijevu podržavajući secesioniste u Donbasu, kao i na Krimu (koji je Rusija anektirala). "Reforma" na način na koji visoki predstavnik razmatra donijela bi radost predsjedniku Putinu, koji će je brzo iskoristiti da opravda rasparčavanje Ukrajine - naveo je.

- Političari koji žele da biraju svoje birače. Etnonacionalističko odvajanje koje bi Rusi voljeli. Odugovlačenje proširenja NATO-a i EU. Opravdavanje rasparčavanja Ukrajine. Zašto se SAD i EU, u principu protive svemu tome, dozvoljavaju (možda čak i ohrabruju) takvu "reformu". Na Balkanu loše ideje nikada ne umiru. Odrasli u Washingtonu i Briselu moraju se probuditi - zaključio je Serwer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.