open-navfaktor-logo
search
Konaković se pohvalio, ali...
Privremeno ukidanje viza turistima iz Saudijske Arabije traženo i prije, HDZ bio protiv: Šta se sada promijenilo?
Na prijedlog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu od 7. jula do 1. oktobra 2023. godine, odnosno u toku ljetne turističke sezone 2023. godine, pohvalilo se u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno Konaković (NiP), na Twitter nalogu. 
07.07.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Odluka o vizama nije trebala biti "skinuta": Zašto je zamjenik Brkić radio mimo ministrice Turković

Privremeno ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, kao i Velike Britanije i Sjeverne Irske, i prošle i pretprošle godine uporno je od Vijeća ministara BiH tražila tadašnja ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA). 

Međutim, tada nije bilo podrške ministara iz istog HDZ-a čiji su kadrovi i danas u Vijeću ministara BiH i koji su, očito, ovaj put podržali uvođenje privremenog bezviznog režima za državljane Saudijske Arabije tokom ljeta. Postavlja se pitanje šta se promijenilo i da li je u pitanju neka "trgovina".

- HDZ je danas glasovima ministara (Josipa) Grubeše i (Ankice) Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH - navela je u maju 2021. godine Turković.

Objava MVP BiH

Grubeša, koji je bio ministar pravde Bosne i Hercegovine, ustvrdio je da je protiv jer je "Evropska komisija u tom pogledu jasno iskazala zabrinutost".

- Jasno je da su nam turisti dobrodošli i da imamo turistički sektor s ogromnim problemima. Mi smo u komunikaciji sa svim turističkim radnicima, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke prema svima koji dolaze u BiH - pokušao je tada objasniti Grubeša.

Jedan od argumenata ministara iz HDZ-a, tačnije tadašnjeg ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, bio je da bi BiH izgubila oko 880.000 KM prihoda od viza. Suprotno tome, stav turističke zajednice, privrede pa i nekih vlasti bila je da bi dobit od privremenog ukidanja viza tokom ljeta za turiste iz Saudijske Arabije bila višestruko veća od gubitka prihoda od viza. 

VEZANI TEKST - HDZ blokira lakši ulazak turista iz Saudijske Arabije, Grubeša: Moramo imati sigurnosne pretpostavke

Dva mjeseca kasnije, u julu 2021, desilo se da je ovo pitanje ponovo pokrenuto, ali je skinuto s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH bez znanja tadašnje ministrice Turković, a na zahtjev njenog zamjenika Josipa Brkića iz HDZ-a koji ju je mijenjao jer je bila na putu. Brkić je i sada zamjenik ministra vanjskih poslova BiH. 

I u 2022. godini je bilo pokušaja da ovo prođe Vijeće ministara. 

Komentar smo zatražili od Bisere Turković, kao i odgovor kakvi su ustupci bili traženi da bi prošla odluka u vezi s vizama, ali nam još nije odgovorila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.