open-navfaktor-logo
search
Pulmolog
Prim. dr. Tokić: Zagađeni zrak truje cijeli organizam, kako da sami sebi pomognete
Bosna i Hercegovina ima petu najvišu stopu smrtnosti u svijetu od zagađenog zraka.
23.11.2023. u 17:20
get url
text

Prema procjenama Svjetske banke, svake godine 3.300 ljudi u našoj zemlji prerano umre od zagađenja zraka, što je devet posto svih smrtnih slučajeva, navodi Human rights watch (HRW).

Karcinom pluća

Podaci naučnih studija pokazuju da je trećina smrtnog ishoda od karcinoma pluća povezana upravo sa zagađenjem zraka. Kada je riječ o Federaciji BiH, svaka 20. osoba (oko pet posto) premine od posljedica te bolesti, a u Kantonu Sarajevo je to osam posto.

 Prim. dr. Mahir Tokić 

Povećanje koncentracije vrlo agresivnih otrovnih gasova u zimskim mjesecima, kao što su sumpor-dioksid i azot-dioksid, ne štete samo disajnim organima. U kontaktu sa vodom nastaju agresivne kiseline koje, kada dođu u tijelo, prema riječima prim. dr. Mahira Tokića, specijaliste pulmologa, uzrokuju trovanje cijelog organizma.

- To se najviše odražava na hronične bolesnike, poput onih sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, astmom, bronhitisom, alergijskim rinitisom. I pored terapije koju redovno uzimaju, kod takvih pacijenata u ovo vrijeme, kada je zrak jako zagađen, zdravstveno stanje se pogoršava. Kod mlađih osoba, djece i beba te supstance su vrlo iritativne. U početku izazivaju reakciju sluznice gornjih disajnih puteva (nos, ždrijelo, sinusi) uzrokujući upalna stanja, a kasnije i komplikacije. Ugroženi su i kardiovaskularni bolesnici, oni koji su imali moždani udar, dijabetičari, osobe sa oštećenjima bubrega. Ali istakao bih da zagađeni zrak šteti svima, pa i zdravim osobama (adolescentima i radno sposobnom stanovništvu) koji su također česti pacijenti sa upalama gornjih disajnih puteva zbog kojih često u zimskim mjesecima odsustvuju iz škole i sa posla - pojašnjava Tokić.

Kao preporuku pulmolog savjetuje što manje kretanja vani kada su koncentracije štetnih čestice najviše izražene te što češći boravak izvan grada i na planini.

- Navest ću primjer. Ako se u Sarajevu dnevno kreće oko 90.000 automobila, to je pomnoženo sa četiri, 360.000 guma koje, krećući se po tlu i stvarajući trenje, oslobađaju velike količine čađi koja završava u zraku. Zato ja svojim pacijentima stalno ponavljam, ostanite kući ako ne morate izlaziti, a svako slobodno vrijeme, naročito ako imate malu djecu, iskoristite za boravak na planini. Hvala Bogu mi ih imamo, nisu daleko od grada, što je olakšavajuća okolnost. I sat vremena udisanja čistog zraka pomoći će organizmu da se rehabilitira - dodaje Tokić.

Ispirati čajem od kadulje

Da se efikasno zaštitite od zagađenog zraka pomoći će, prema riječima Tokića, i MP3 maska koja zadržava i najsitnije čestice od dva do 10 mikrona, a koristit će i obične hirurške koje će spriječiti prodiranje krupnih čestica i vlage.

- Također, vrlo je važno voditi računa o imunitetu koji ćete poboljšati adekvatnom prehranom obogaćenom svježim voćem i povrćem, domaćim supama, čajevima, sokovima. Poseban akcenat treba staviti na unos više tečnosti, ali nikako gaziranih napitaka, nego čaja kojeg ćete sami pripremiti i obične vode sa česme koja je daleko zdravija od flaširane. To posebno ističem jer na našem tržištu postoji cijeli spektar flaširanih voda čiji su kvalitet i zdravstvena ispravnost upitni. Preporučio bih svakome da uvečer kada dođe kući usta, nos i grlo ispere čajem od kadulje, jer će time smanjiti koncentraciju štetnih materija u organizmu. To možete uraditi i prije izlaska iz kuće. Čaj od kadulje efikasno ispira, a njegove supstance smiruju nadraženu sluznicu i sprečavaju upale - naglasio je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.