open-navfaktor-logo
search
Iz policije RS-a potvrđeno
Pretresi u Banjoj Luci i Doboju zbog nabavke medicinske opreme 
Pripadnici MUP-a RS-a rano jutros započeli su pretrese u Institutu za zaštitu zdravlja RS-a.
06.10.2021. u 08:39
get url
text

Kako nezvanično saznajemo, predmet istrage i pretresa su nabavke termalnih kamera u Institutu. 

Iz MUP-a RS-a su saopćili da po naredbi Okružnog suda Banja Luka na području Doboja pretresaju lokaciju koju koristi M. G. iz Doboja, kao i lokacije u Banjoj Luci koju koristi  V. V., te firmu čiji je on direktor. Nezvanično saznajemo da se radi o Banjalučaninu Vanji V.

Pretresi se obavljaju pod nadzorom entitetskog javnog tužilaštva RS-a, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

-  Istraga se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Insititut za javno zdravstvo RS-a u prošloj godini - saopćeno je iz MUP-a RS-a. 

Iz Tužilaštva RS-a za Faktor je potvrđeno da su od jutros u toku pretresi na više lokacija.

- U pitanju je bolnica u Doboju, Institut za javno zdravstvo RS-a, te još nekoliko poslovnih i privatnih objekata koje koriste osumnjičeni - potvrđeno nam je u Tužilaštvu.

Nezvanično, radi se o nabavci termalnih kamera preko firme "A.R.M.S. sistemi".

Direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS-a Branislav Zeljković i još tri osobe nalaze se u pritvoru zbog sumnje u nezakonitosti prilikom nabavke medicinske opreme tokom pandemije koronavirusa u bh. entitetu RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.