open-navfaktor-logo
search
Visoka stopa obolijevanja
Premijer Halilagić podržao pokretanje procedure nabavke pokretnog mamografa za građanke TK
Pokretanje procedure za nabavku pokretnog mamografa za potrebe stanovništva Tuzlanskog kantona (TK) bilo je povod za današnji radni sastanak kantonalnog premijera Irfana Halilagića sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo TK Majdom Sarihodžić i predsjednikom Upravnog odbora Zavoda Almirom Kavazovićem.
13.11.2023. u 15:15
get url
text
Detalj sa sastanka
Detalj sa sastanka

Direktorica Sarihodžić je premijera Halilagića upoznala sa podacima koji ilustruju visoku stopu obolijevanja i smrtnosti žena od karcinoma dojke na našem kantonu, ali i širem u okruženju te je istaknula potrebu organizovanog skrininga na ovaj karcinom kao i o neophodnim kadrovskim resursima za potrebe realizacije ovakvog programa.

- U tom smislu pokretni mamograf bi u perspektivi svakako bio koristan sa aspekta rane dijagnostike raka dojke kao i dostupnosti usluge mamografije široj zajednici - kazala je Sarihodžić.

Premijer Halilagić je izrazio razumijevanje za iskazanu potrebu i obećao podršku Vlade TK realizaciji jednog ovakvog projekta.

- Nabavka mobilnog mamografa omogućit će znatno većem broju naših građanki pristup ranoj dijagnostici i time znatno doprinijeti zdravstvenoj zaštiti naših građana, jer, kao što znamo, preventivni pregledi i rana dijagnostika u ovoj oblasti su od nemjerljivog značaja za eventualno kasnije liječenje. Uz sve brojne projekte koje smo pokrenuli i iza kojih stojimo kada je u pitanju jačanje našeg zdravstvenog sektora još predanije ćemo stati iza naših zdravstvenih ustanova i pružiti im pomoć kako u kadrovskom, tako i materijalno tehničkom opremanju, a sve u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite naših građana - kazao je danas premijer Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.