open-navfaktor-logo
search
Parlament
Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH: Karamatić nije izbačen, vrijeđao Sarajevo pa Tuzlu
Etička komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne prema riječima predsjednika Komisije Ivice Šarića donijela je jednoglasno zaključak u vezi sa današnjom skandaloznom izjavom zastupnika Marija Karamatića (HSS) kako "Sarajevo nije slobodna teritorija".
25.07.2023. u 23:04
get url
text

Predloženo je da se zastupniku Karamatiću izrekne mjera javnog ukora. Također, predsjedavajućoj Zastupničkog doma predlaže se postupanje prema Kodeksu, udaljavanje Karamatića sa četvrte redovne sjednice. To se nije dogodilo. Karamatić nije izbačen, a sjednica je prekinuta nešto prije 23 sata.

Nakon što je Etička komisija zatražila da se o ovom zaključku izjasni Zastupnički dom Parlamenta FBiH, nastalo je prebacivanje loptice ko treba udaljiti Karamatića i da li ga treba udaljiti.

VEZANI TEKST - Karamatić tražio prekid sjednice da bi išao "na slobodnu teritoriju navijati za Zrinjski", Sarajevo mu nesigurno

Stavili ste se u zaštitu Karamatića 

Članovi Etičke komisije Karlo Nevistić i Drago Stanić su kazali da nisu glasali za zaključke. Predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić je rekla da je ona učinila što je do nje, izrekla dvije opomene Karamatiću.

- Ostao sam bez riječi. Dva glasa nisu bila potrebna na komisiji, imate prijedlog zaključka Etičke komisije. Ne vidim razloge za ovakve demante, diskusije...Zaključak Komisije je validan - rekao je Šarić.

Za riječ se javio zastupnik DF-a Mahir Mešalić.

- Evo ja predlažem vama predsjedavajuća pošto ne poštujete zaključke Etičke komisije da je ukinete. Ako ste vi neki visoki predstavnik i neko tijelo za tumačenje svega i da dozvolimo Karamatiću da govori o Banovini Hrvatskoj, slobodnim i okupiranim teritorijama, da vrijeđa građane Sarajeva, Tuzle, Mostara... Mislim, ako ćemo ići do te mjere da uvedemo jednu opću anarhiju ovdje, što se mene tiče može. Ali, onda ne odgovaramo za posljedice.

Tražimo da postupite po zaključku Etičke komisije ili ukinite komisiju. Govorimo šta je starije. Zašto ne može zaključak Etičke komisije? Nisu izbrisani članovi koji se referiraju na te sankcije. Stavili ste se u zaštitu Karamatića, izrecite sankciju. Ovo je bilo za sancionisanje jer je izazivao nacionalnu i vjersku netrpeljivost - rekao je Mešalić.

Marinković-Lepić je kazala kako nije podržala Karamatića.

- Opomenula sam ga dvaput i oduzela mu riječ. Poduzela sam sve u vezi sa Poslovnikom, poduzela sam mjere u mojoj nadležnosti - govori Marinković-Lepić.

Onda se za riječ javio Karamatić.

- Pokušavate me optužiti i osuditi bez ikakvih dokaza valjanih, na osnovu verbalnih delikta jer sam rekao nešto što se s vama ne slaže. Ja se ne osjećam sigurno u Sarajevu, slobodnu teritoriju smatram sve van Kantona Sarajeva. Nisam rekao da je Sarajevo okupirano, nisam pozivao ni na kakav rat, nisam spominjao nikakve nacije. Imam pravo na svoje mišljenje i nastavit ću ga iznositi koliko god se to vama ne sviđalo. Možete skupiti 51 ruku i silom me izbacivati.

Nije to problem i uživajte. Ali ja tu ne vidim ni demokratiju, ni tu multietničku Bosnu i Hercegovinu, građansku ni borbu za neku državu BiH koju vi spominjete. Ona je i u Lukavici, Posušju, Zenici i svagdje još osim u Tuzli i Sarajevu. Ova haranga, koju ste između ostalog i vi pokrenuli da me pokušate ušutjeti neće proći. Možete me izbaciti sa svake sjednice, ali to nije rješenje - rekao je Karamatić.

Zastupnik Adnan Efendić je pitao Karamtića zašto za njega Sarajevo nije slobodna teritorija.

Kada popijete dva šamara 

- Znači imao sam priliku obići cijelu Bosnu i Hercegovinu, od Neuma do Brčkog i od Bihaća do Han Pijeska, meni je to sve Bosna i Hercegovina i nigdje nisam doživio neugodnosti nego u Sarajevu. Nigdje i nikada nisu krenuli napadi, između ostalog i fizički, zbog mog mišljenja i političkih stavova, nego u Sarajevu. Postoje zapisnici i u SIPA-i u Federalnoj upravi policije. U više navrata sam samo i isključivo u Sarajevu doživljavao neugodnosti zbog svojih političkih stavova.

Ako ne vjerujete, pozivam vas kolega da vi i ja prošetamo do Baščaršije i ne moramo na njoj gledati utakmicu, pa kad popijete dva šamara zato što se nalazite u mom društvu od lokalnih jalijaša pitat ću vas onda osjećate li se i vi sigurno u tom Sarajevu. Na to sam mislio kada sam rekao da je za mene sve slobodna teritorija osim Sarajeva - rekao je Karamatić.

Ponovo se za riječ javio Mešalić.

- Sarajevo je slobodan grad, kao i ova država hvala Bogu, takva će i ostati. A što se tiče njega, ja razumijem, jedno je politički stav imati ali vaš je da se zalažete za ideju Cvetković-Maček, rasparčavanje Bosne i Hercegovine na dva dijela. To je vaš javni politički stav. I da je vaš stav obnova Banovine Hrvatske, je li tako? I da Brčko treba biti glavni grad i vaš konačni politički cilj je rasturanje Bosne i Hercegovine. Jedino što je žalosno u ovom svemu jeste da vas ovi ljudi, vaši koalicioni partneri štite ne zato što ste bitan, jer ako vas odstrane sa sjednice imat će 49 ruku.

Oni vas štite zajedno sa predsjedavajućom, to je legitimno. Izrekli vam dvije opomene. Ponavljate po treći put da Sarajevo nije slobodna teritorija i to ste rekli i za Tuzlu. U Sarajevo svi dolaze normalno na posao, ovdje su državne institucije, radi se, živi, druži. Ovakve poput Karamatića treba slati kući neka tamo vaze, ovdje o tome ne može maštati. On nas ovdje izvrijeđa. Vi ste predsjedavajuća trebali to regulisati - poručio je Mešalić.

Dopredsjedavajući Mladen Bošković je rekao kako zaključak Etičke komisije nije validan, da ga nije donijela većina i u njega izražava sumnju.

Prekinuta sjednica 

- Neka Bošković nađe drugi modus kako izaći iz ovoga a ne nešto što sam potpisao da naziva falsfikatom i da je nevalidno - rekao je izrevoltirano Šarić.

Potom je predsjedavajuća dala pauzu od 15 minuta zakazavši Kolegij koja je prerasla u više od sat vremena.

Po završetku Kolegija za riječ se javio Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF-a i član Kolegija Zastupničkog doma FBiH, koji je kazao kako je uime Kluba DF-a traženo da se provede zaključak Etičke komisije i Karamatić udalji sa sjednice prije kraja.

- Međutim stav Kolegija je drugačiji a to je da se prekine sjednica - rekao je Mešalić.

Potom je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić prekinula sjednicu i kazala da će zastupnici biti obaviješteni o nastavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.