open-navfaktor-logo
search
Finansiranje listi čekanja
Predstavnici pacijenata sa vlastima u Tuzli: Ima novca i volje, ali nema zakonskih rješenja
Predstavnici četiri udruženja pacijenata u Federaciji BiH koji se nalaze na listama čekanja za određene terapije i medicinske usluge danas su održali sastanak sa vlastima u Tuzlanskom kantonu u cilju iznalaženja sredstava za njihovo liječenje.
06.11.2023. u 17:20
get url
text

VEZANI TEKST - Iz Vranićevog kabineta zvali predstavnike pacijenata na sastanak, pa ih "izradili"

Sastanak sa kantonalnim vlastima uslijedio je nakon što je Vlada FBiH prije 15-ak dana za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, izdvojila 10 miliona KM, a potom donijela Zaključak da ostatak od 60 miliona maraka do kraja godine osiguraju kantonalni zavodi.

Današnjem sastanku prisustvovali su Predsjednik Skupštine TK, Žarko Vujović, ministri finansija i zdravstva, Suad Mustajbašić i Dušanka Bećirović, te direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić.

- Stav vlasti iz Tuzlanskog kantona je da oni nemaju zakonskog uporišta da osiguraju sredstva. Njihovo mišljenje je da je to u nadležnosti Fonda solidarnosti, odnosno federalnog nivoa. Dogovorili smo se da oni na sljedećoj sjednici Vlade TK, koja će biti sredinom sedmice, vide da li postoji zakonsko rješenje da se od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK osiguraju sredstva za liječenje pacijenata koji su na listama čekanja. Oni dakle, imaju novac, a i volju, ali nemaju zakonska rješenja - kazao nam je prim. dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma nakon sastanka u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.