open-navfaktor-logo
search
"Da budemo načisto"
Predstavnici Kvinte i SAD-a upozorili Tegeltiju: Odgovarate građanima, a ne političkim partijama
Zamjenica američkog ambasadora u BiH Ellen Germain, zajedno sa ambasadorima Kvinte i evropskim kolegama sastala sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milanom Tegeltijom.
04.03.2020. u 20:08
get url
text

Kako je na svom zvaničnom Twitteru saopćila Ambasade SAD-a u BiH, na sastanku se Tegeltiji još jednom jasno stavilo do znanja da predstavnici na nivou BIH moraju biti odgovorni građanima, a ne političkim strankama.

- To je zakon - pravosudni zvaničnici moraju biti neovisni od političkih interesa - navedeno je u objavi. 

Podsjetimo da je i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko komentarišući prisustvo zvaničnika sa državnog nivoa na skupu održanom 20. februara ove godine u Administrativnom centru Vlade entiteta RS u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Milorada Dodika, člana Predsjednštva BiH, istakao je da se "taj skup de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama".

Tom sastanku, kao što je poznato, prisustvovao je i Tegeltija.

VEZANI TEKST - Pismo iz Delegacije EU-a, OSCE-a i Ambasade SAD-a: "Vi ste predstavnici BiH, a ne RS-a"

Također, na adrese zvaničnika i državnih službenika koji dolaze iz RS-a i obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, a koji su 20. februara prsustvovali sastanku u Istočnom Sarajevu, stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

U pismu se, između ostalog, navodi kako njegovi potpisnici na ovaj sastanak gledaju sa zabrinutošću.

- Podsjećamo vas da državni službenici i drugi dužnosnici, posebno šefovi neovisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, tokom obavljanja svojih profesionalnih dužnosti, moraju biti neovisni od političkog uplitanja i suzdržavati se od bilo kakvih radnji koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost i posljedično potkopati samu neovisnost institucije koje predstavljaju - navodi se u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.