open-navfaktor-logo
search
Čeka se dva mjeseca
Predsjedništvo BiH nikog nije imenovalo za guvernere i zamjenike: Ko je sporan osim Heleza?
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikoga nije imenovalo od predloženih kandidata za guvernere i zamjenika guvernera u međunarodnim finansijskim institucijama, kazali su u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.
13.04.2023. u 21:30
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH održalo prvu sjednicu, posvetili je uglavnom imenovanjima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još je 2. februara predložilo predstavnike Bosne i Hercegovine u Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondom (MMF) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Odlazak ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza na sastanak MMF-a u Washingtonu, i to kao guvernera MMF-a za BiH, kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, izazvao je reakcije. Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da je nedopustivo što je Helez otišao na zasjedanje MMF-a bez imenovanja, dok su iz Komšićevog kabineta naveli da je Helez prekršio procedure.

Cvijanović je izjavila i da je izjašnjavanje o prijedlogu Vijeća ministara BiH odgođeno jer je Predsjedništvo imalo krupne zamjerke na kompetencije i raspored kandidata za tako važne finansijske institucije, uključujući upravo Heleza.

Da li je i ko je još sporan osim Heleza, nisu nam odgovorili iz kabineta članova Predsjedništva BiH.

Ni Helez još nije odgovorio na molbu da prokomentariše kritike i kaže u kojem je svojstvu u MMF-u.

Zukan Helez najava posjete Washingtonu

Na sjednici 2. februara Vijeće ministara je za guvernerku u EBRD-u predložilo Borjanu Krišto, predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a za njenog zamjenika predložen je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, predložen je za guvernera u Svjetskoj banci, a za njegovog zamjenika ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

Za guvernera u MMF-u predložen je Zukan Helez, ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, a za njegovu zamjenicu predložena je ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.