open-navfaktor-logo
search
Iako obavezujuće
Predsjednici pet sudova nisu izvršili odluke Ustavnog suda BiH, obaviješteno Tužilaštvo
Predsjednici Osnovnog suda u Banjoj Luci, te općinskih sudova u Mostaru, Bihaću, Lukavcu i Sarajevu nisu izvršili odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zbog čega je obaviješteno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
24.12.2023. u 07:50
get url
text

Te odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obavezujuće, donesene su prethodnih godina i odnosile su se na povredu prava na pravično suđenje i prava na suđenje u razumnom roku, pa neki postupci pred ovim sudovima traju duže od 20 godina. Rješenja o neizvršenju objavljena su nedavno u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

U rješenju "protiv" predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci Milenka Milekića pojašnjeno je da nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH donesenu još jula 2017. godine, kada je naloženo da poduzme mjere za okončanje postupka koji je u tom momentu trajao deset godina i tri mjeseca. Ustavni sud je odlučivao po apelaciji firme Kompanija Dušanić iz Prnjavora. Osnovni sud Banja Luka je 4. jula ove godine obavijestio Ustavni sud da je postupak još u toku.

U dva slučaja je utvrđeno da predsjednik Općinskog suda u Mostaru nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH, jednu donesenu decembra 2019. godine i drugu donesenu februara 2017. Te 2019. je Ustavni sud usvojio apelaciju Kenana Tanovića i Tarika-Dina Tanovića utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku budući da se izvršni postupak u to vrijeme vodio približno dvije godine. Skoro tri godine prije, u februaru 2017. Ustavni sud je usvojio apelaciju firme Tocos jer je postupak koji se vodio u to vrijeme trajao već devet godina i pet mjeseci.

Sadašnji predsjednik Općinskog suda u Mostaru je Bajro Avdić, a u vrijeme donošenja odluke Ustavnog suda pa do septembra 2020, kada je disciplinski kažnjena zbog povreda načela nepristrasnosti, predsjednica Općinskog suda bila je Divna Bošnjak.

Nadalje, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik Općinskog suda u Bihaću nije izvršio njihovu odluku iz februara 2022. godine, kada je postupak u kojem je prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku trajao već šest godina. Predsjednik Općinskog suda u Bihaću je Aladin Bajrić.

I predsjednik Općinskog suda u Lukavcu nije izvršio Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine donesenu januara 2020. godine, kada je utvrđeno kršenje prava na pristup sudu kao jednog od elemenata prava na pravično suđenje budući da Općinski sud u periodu dužem od sedam godina nije odlučio o podnesenom prijedlogu za izvršenje. Predsjednica Općinskog suda u Lukavcu je Enisa Hankić, a 2020. godine je bio Enes Halilović.

Ustavni sud BiH je utvrdio i da predsjednik Općinskog suda u Sarajevu nije izvršio Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz jula 2020. godine, kada je usvojena apelacija Zinete Altumbabić. Izvršni postupak u to vrijeme trajao približno 13 godina. Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu je Damir Batotić, a 2020. je bila Janja Jovanović.

Osim o ovih nekoliko slučaja gdje su "prozvani" predsjednici sudova, Ustavni sud BiH je Tužilaštvu BiH dostavio rješenje koje se odnosi na to da Osnovni sud u Banjoj Luci nije izvršio odluku Ustavnog suda. U trećem slučaju Ustavni sud je još juna 2020. godine utvrdio kršenje prava na suđenje u razumnom roku u krivičnom predmetu protiv apelanta koji je u to vrijeme trajao duže od dvadeset četiri godine. Tada je usvojena apelacija koju je podnio Ratko Dronjak. Postupak još traje.

Interesantno je da je utvrđeno i da Porezna uprava FBiH, i to Kantonalni porezni ured Tuzla-Porezna ispostava Živinice, ne izvršava odluku Ustavnog suda BiH. Sud je decembra 2022. godine utvrdio kršenje prava na pravično suđenje u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku u predmetu obračuna i isplate kamata za neblagovremeni povrat pogrešno uplaćenog poreza na promet, koji je u to vrijeme trajao 27 godina i sedam mjeseci. Apelaciju je podnijela firma Kristal iz Živinica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.