open-navfaktor-logo
search
Na inicijativu Mekića
Potpisala ugovor sa Jerinićem: Zašto je Grad Sarajevo dao Doboju 50.000 KM iz budžeta
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić dodijela je 50.000 KM iz budžeta Grada za sanaciju jedne osnovne škole u Doboju.
23.01.2024. u 17:32
get url
text

Konkretno, Karić je novac iz tekućih transfera dodijelila za realizaciju projekta nabavke i ugradnje vanske stolarije škole Milan Rakić Kotorsko.

Ugovor o dodjeli sredstava potpisala je sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem (SNSD) u 29. decembra 2023. godine.

Iz Gradske uprave za Faktor obrazloženo je kako je gradonačelnica postupala shodno odluci koju je jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće 29. novembra 2023. godine, a na inicijativu vijećnika Muamera Mekića (SDP).

- Postupajući shodno navedenoj inicijativi Gradskog vijeća izvršena je realizacija odobrenih sredstava u Budžetu Grada Sarajeva za 2023. godinu, te su sredstva u okviru pozicije – Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – pomoć drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH, u naprijed navedenom iznosu odobrena na ime pomoći u realizaciji projekta nabavke i ugradnje vanjske stolarije, za sanaciju područne škole Milan Rakić Kotorsko – naveli su iz Gradske uprave.

Kako su istakli, inicijativa koja je podržana od strane vijeća Grada Sarajeva, obrazložena je činjenicom da je ovu područnu školu u prijeratnom periodu pohađalo 900 učenika, dok sada istu pohađaju 102 učenika većinom povratnici Bošnjaci iz Kotorskog i susjedne MZ Bukovičke Čivčije.

- To je, kao što se iz predmetnog teksta inicijative može vidjeti, bitan razlog podnošenja iste, kao i njenog donošenja na ime pomoći drugim jedinicama lokalne samouprave. Inače, ovaj vid pomoći drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH kao posebna stavka u Budžetu Grada Sarajeva uvijek se planira i koristi u namjene kako i sam naziv iste upućuje – odgovorili su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.