open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Magazinović
Postignut dogovor, BiH konačno na putu ka članstvu u Eurotransplantu
Entitetski ministri i ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas su postigli dogovor o realizaciji inicijative koja će Bosni i Hercegovini konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplantu. 
29.01.2024. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Donorska mreža BiH pred gašenjem: Svi nas guraju prema Ministarstvu civilnih poslova od kojeg nemamo razumijevanja

Informaciju je na društvenim mrežama podijelio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović koji je rekao kako je dogovor konačno postignut.

- Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zastupničku inicijativu Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu - ovako su mediji izvijestili sa sjednice Parlamenta 22. juna 2022. godine.

Tada sam rekao da je posao onih koji obnašaju vlast da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine i da je to važnije nego ikakve političke razlike jer se radi o ljudskom zdravlju i ljudskim životima.

Danas je postignut dogovor entitetskih ministara i ministrice civilnih poslova o realizaciji ove inicijative. Usaglasili su se! Ukratko, Bosna i Hercegovina konačno kreće na svoj put ka članstvu u Eurotransplantu.

To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji.

Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke. Sretan sam što sam imao prilike dati doprinos tome- napisao je Magazinović. 

Eurotransplant je međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi alokacijom i prekograničnom razmjenom kadaveričnih organa za transplantaciju. Osnovana je 1967. godine i okuplja osam zemalja članica s preko 135 miliona stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.