open-navfaktor-logo
search
Čeka se novi zakon
Poslodavci podržali uvođenje neradne nedjelje za čitavu FBiH, šta o tome kažu iz Ministarstva trgovine
Inicijativa o neradnoj nedjelji u trgovinama na području Federacije Bosne i Hercegovine Sindikat trgovine FBiH pokrenuo je još prije nekoliko godina, ali ona nikad nije zaživjela. Argument Sindikata bio je da da su većina radnika u trgovini žene i majke te bi značilo da taj dan provedu sa svojim porodicama. 
29.07.2023. u 09:15
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat trgovine u RS-u traži zabranu rada nedjeljom

Inicijativa je upućena u parlamentarnu proceduru u okviru Prijedloga zakona o unutrašnjoj trgovini, koji međutim nije dobio podršku.

Prijedlog zakona je u prvoj fazi imao mnogo amandmana, a pojedini članovi zakona bili su u suprotnosti jedan s drugim, te ga je ministar trgovine FBiH Amir Hasičević odlučio povući iz parlamentarne procedure te sačiniti novi prijedlog.

- Poslodavci su podržali uvođenje zabrane rada nedjeljom trgovačkih objekata, ali da se ovo pravilo primjenjuje na području cijele Federacije. Propis o neradnoj nedjelji do sada su mogli donositi kantoni i općine, a kada se usvoji zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH, ovo pitanje bit će uređeno na nivou BiH – kazali su za Faktor iz Ministarstva trgovine FBiH.

U međuvremenu, nekoliko gradova poput Mostara, Čapljine, Livna, Sanskog Mosta, Kiseljaka, uveli su neradnu nedjelju.

Iz resornog ministarstva napominju da je u njihovoj nadležnosti da propiše da li će objekti biti otvoreni ili ne, a Ministarstvo rada i socijalne politike Zakonom o radu uređuje koliko će radnici imati slobodnih dana, odnosno koliko sati podrazumijeva radna sedmica i ostale pojedinosti.

Neki gradovi i općine u FBiH su uveli neradnu nedjelju u većini djelatnosti. Na pitanje da li su to gradovi mogli uraditi bez odluke na nivou kantona ili entiteta, iz Ministarstva su pojasnili da su to pravo imale i općine određenim propisima.

VEZANI TEKST - Trgovci ostavili poruke pred institucijama BiH i FBiH: Danas oni ne rade, a mi ih pitamo...

- Ministarstvo nastoji ovu oblast urediti Zakonom o unutrašnjoj trgovini, jednoobrazno na nivou Federacije.

U obavljenim razgovorima na terenu sa poslodavcima koji posluju na području cijele BiH zaključeno je da prilikom uvođenja neradne nedjelje u pojedinim gradovima u FBiH, ali i u Republici Srpskoj nije došlo do značajnijeg pada prometa.

Naprimjer, u kompaniji Bingo koja posluje u oba entiteta i svim kantonima u FBiH kazali su da se i sami kupci u kratkom vremenu prilagode, te da umjesto nedjeljom kupovinu obave subotom ili drugim radnim danom - kazali su iz Ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.