open-navfaktor-logo
search
Puca dogovor
Posljednja faza obračuna Naše stranke i NiP-a u Centru: Girt brani Mandića, šta je poručio Ademoviću
U vezi s informacijama koje su visokopozicionirani članovi Naroda i pravde iznijeli u javnost, konkretno Kemal Ademović i predsjedavajući Općinskog vijeća Sead Đozo, te u vezi s komentarom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i vijećnika u Općinskom vijeću Općine Centar Jasmina Ademovića, o načinu rada i djelovanja načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića i saradnika, oglasio se Alen Girt, šef Kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Centar.
21.07.2022. u 20:34
get url
text

VEZANI TEKST - Poljuljani odnosi unutar "Trojke", Mandić tvrdi da ih je NiP prevario

Girt se osvrnuo na nekoliko izjava koje su Ademović mlađi i stariji, te Đozo davali u javnosti o Mandiću kritikujući njegov rad. 

- Visokopozicionirani zvaničnici NiP-a spočitavaju načelniku Srđanu Mandiću da je donošenje odluke o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave "nezakonito i nečuveno". Načelnik Mandić će biti prvi koji će odluku Ustavnog suda FBiH, ma kakva ona bila i ma kakve posljedice iz nje proizilazile, prihvatiti i implementirati, i niko nema nikakva prava niti argumente da sumnja u Mandićevu predanost poštivanju zakona Bosne i Hercegovine. Kako su odluke svih načelnika u posljednjih 18 godina bile pravilne i zakonite, dok je odluka Srđana Mandića "nezakonita i nečuvena", a kako to u svojim nastupima u javnosti navodi Kemal Ademović - pita Girt. 

Također, vijećnik Naše stranke naveo je i ostale stvari zbog kojih je trojac iz Naroda i pravde prozivao Mandića, a to su budžet, statut, Hastahana, igralište Šip.

- Kemal Ademović ističe da oni nisu spremni da šute, te to smatra njihovom vrlinom. Pogrešno je ubjeđenje da je šutnja znak slabosti. Naprotiv, ona je znak mudrosti i međusobnog poštovanja. Siguran sam da Ademović ne živi u zabludi da i mi nemamo šta reći.

Pomenuo je da postoje i mnoga druga otvorena pitanja, i u tome se u potpunosti slažemo, samo to se ne rješava putem medija, putem sile, putem korištenja utjecaja, već putem razboritosti i prije svega zakonitosti. Za sva dodatna pitanja mi smo uvijek tu, na raspolaganju, a i sami bismo ih imali iznijeti puno na sto.

Pri svemu ovome zaboravlja se vrlo važna činjenica da su građanke i građani Općine Centar Sarajevo izabrali Srđana Mandića za svog načelnika na direktnim izborima sa 16.670 glasova, što predstavlja preko 25 posto više nego svi vijećnici Trojke u Općinskom vijeću zajedno, a u odnosu na sve vijećnike NiP-a više za preko 290 posto ili, prosto rečeno, skoro tri puta više - zaključuje Girt u svojoj izjavi.

Alen Girt, šef Kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Centar

Prije desetak dana Mandić je u jednom televizijskom gostovanju pojašnjavao koalicijske odnose u ovoj lokalnoj zajednici nakon što kadar Naše stranke nije dobio mjesto dopredsjedavajuće ove Općine iako je to bio koalicijski dogovor "Trojke", odnosno NS, Naroda i pravde i SDP-a.

Kandidatkinja Naše stranke za dopredsjedavajuću Općinskog vijeća Centar Sarajevo bila je Sara Arslanagić dok je imenovana Marijana Podrug-Arapović iz NiP-a.

Za Mandića je ovo pokazatelj da unutarkoalicijski odnosi na lokalnom nivou baš ne funkcionišu i da se o ovome treba porazgovarati.

- Prevareni smo na taj dan - rekao je Mandić.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković je nakon ovog Mandićevog istupa branio izbor Marijane Arapović-Podrug za dopredsjedavajuću Općinskog vijeća. NiP ima i poziciju predsjedavajućeg što druga dva koaliciona partnera smatraju nepravednim.

- Forto i ja smo se danas dogovorili da odmah iza Bajrama i Srebrenice sjednemo i razgovaramo o svim detaljima, kao što inače radimo. Izaći ćemo transparentno kao što to uvijek radimo šta je bilo u Centru i kako ćemo funkcionisati. Neka se ne raduju oni koji se nadaju raspadu "Trojke" - rekao je tada Konaković.

Sudeći po svemu što se nakon toga izdešavalo, te ove izjave Alena Girta očigledno je da do sastanka nije došlo, te da su turbulencije na relaciji Naša stranka - Narod i pravda samo postale jače. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.