open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita
Poplave u Krajini: Najteže na području Bihaća, vodostaji u Sanskom Mostu ponovo rastu
Situacija sa poplavama na području Unsko-sanskog kantona (USK) nije se bitnije promijenila u odnosu na jučerašnji dan.
16.05.2023. u 08:24
get url
text

Prema riječima Muhameda Pečenkovića, pomoćnika direktora u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite USK, vodostaj rijeke Une u gornjem toku Mjesne zajednice Martin Brod i Kulen Vakuf u opadanju je, ali prema Bihaću i dalje raste.

- Ista je situacija i na području općine Sanski Most gdje su jučer tokom dana Sana i njene pritoke stagnirale, ali zbog padavina tokom noći i jutros, vodostaji ponovo rastu. U Sanskom Mostu još nije dostigao kritičnu tačku od 380 stepeni kada počinje obavještavanje - navodi Pečenković.

 

Dodaje da su jučer najveći problem napravile pritoke Sane - Bliha i Zdena.

- Sad počinje rasti i Sana i situacija se usložnjava. Kakva će dalje biti, vidjet ćemo kako dan bude odmicao. Sve zavisi od meteorološke situacije.

Na pitanje gdje je u ovom trenutku najkritičnije, Pečenković odgovara kako je to na području grada Bihaća.

 

- Vodostaj rijeke Une je 186 centimetara, a maksimalan izmjeren vodostaj bio je u decembru 2022. godine 180. To samo po sebi pokazuje da vodostaj u srednjem toku raste. Mi smo pripravni. Tokom jučerašnjeg dana poslali smo obavještenja svim službama Civilne zaštite na području kantona da stave svoje snage u stanje pripravnosti, organiziraju dežurstva i kontaktiraju javna preduzeća koja imaju mehanizaciju kako bi se pomoglo stanovništvu u ugroženim područjima - kazao je Pečenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.