open-navfaktor-logo
search
Postoji potreba
Pola osnovnih škola u KS nemaju produženi boravak, šta kažu u Vijeću roditelja?
Pedeset posto osnovnih škola u Kantonu Sarajevo nema produženog boravka, navodi se u odgovoru Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS na zastupničko pitanje.
13.02.2024. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat i Vijeće roditelja pitaju šta je uopće poenta inicijative o skraćivanju školskih sati u KS?

- U osnovnim školama Kantona Sarajevo organizovan je rad produženog boravka u 35 osnovnih škola, koje pohađa 2.075 učenika / učenica. Od ukupnog broja, 69 javnih osnovnih škola, može se konstatovati da 50 posto osnovnih škola nema produženi boravak.

U narednom periodu postoji interes da se rad produženog boravka organizuje u što većem broju osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, navelo je Ministartsvo.

Predsjednica Vijeća roditelja KS Elma Dizdarević kazala je za Faktor da Vijeće roditelja već dugo godina ukazuje na potrebu otvaranja što većeg broja produženih boravaka u sklopu škola kao i da je svaki sastanak sa predstavnicima Ministarstva za odgoj i obrazovanje išao u tom pravcu.

- Imamo nešto bolju situaciju sada, nove škole koje su se otvarale, poput one na Šipu otvarale su i produžene boravke. S druge strane, imamo osnovne škole sa više od 1.200 učenika poput Aleksa Šantić i Avdo Smailović koje nemaju produženi boravak, a istakle su potrebu - kazala je Dizdarević.  

Dodaje da je produženi boravak nastavak nastavnog procesa koji se pokazao učinkovitim.

Podsjetila je na prošlogodišnju uredbu kojom se ograničila cijena produženog boravka u svim kantonima, a koja iznosi između 204 i 240 maraka.

-  Vlada KS je najavila subvencioniranje produženog boravka. Ako ga budemo imali na ovu cijenu produženog boravka, to će roditeljima znatno olakšati situaciju - zaključila je Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.