open-navfaktor-logo
search
Iz RS-a protiv
Pokušaji traju skoro 20 godina, posljednji propao u srijedu: Zašto je problem formirati ESV na nivou BiH
Skoro 20 godina traju pokušaji osnivanja Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) na nivou Bosne i Hercegovine, i posljednji takav propao je na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održanoj u srijedu.
10.07.2023. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - Prijevoznici sedam mjeseci čekaju hitnu reakciju Vijeća ministara zbog velikih problema na granici: Sada je i gore

Ovaj put izgovor predstavnika iz RS-a je bio da se radi o prijenosu nadležnosti.

Inicijativu za uspostavu ekonomsko-socijalnog dijaloga na nivou BiH putem donošenja zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću BiH prvo nije prihvatila parlamentarna Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, a potom su je na sjednici Zastupničkog doma u prvog krugu odbili zastupnici stranaka iz RS-a.

Zastupnici iz HDZ-a bili su suzdržani.

S obzirom na to da nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a, inicijativa ide na usaglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma, ali dosadašnja praksa ne daje nadu da će biti usvojena u drugom krugu glasanja.

- Skoro 20 godina traje ta priča. Formiranje ESV-a na nivou BiH je bila obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tu je bio problem što su iz RS-a tražili da entiteti dadnu svoje predstavnike, što mi nismo dali. Tražili su da idu predstavnici vlada RS-a i FBiH, oba sindikata i poslodavci. Ali time se izbjegavalo Vijeće ministara BiH, Konfederacija sindikata koja je bila formirana i Asocijacija poslodavaca BiH – kazao nam je Nihad Imamović, nekadašnji predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i Asocijacije poslodavaca BiH.

Danas, rekao je, nema ni Konfederacije sindikata koja je davno bila uspostavljena dogovorom Saveza sindikata RS-a i Saveza samostalnih sindikata BiH, a nema ni Asocijacije poslodavaca.

Imamović je istakao da je Ekonomsko-socijalno vijeće na nivou BiH itekako potrebno kako bi bili rješavani problemi na nivou države onako kako se rješavaju na nivou entiteta. Pojasnio je da bi u ESVBiH trebali ući predstavnici Vijeća ministara BiH, reprezentativnih sindikata na nivou BiH i poslodavaca iz entiteta.

- Nema tu govora o prijenosu nadležnosti – dodao je Imamović.

Radenko Mirković, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je jedan od tri reprezentativna sindikata na nivou BiH, također je stava da treba ESV na državnom nivou.

- Mi tražimo da učestvujemo u socijalnom dijalogu. Za sve izmjene zakona, poslali smo zahtjev da učestvujemo u radu radnih grupa i komisija – dodao je Mirković.

Nihad Omerović, zastupnik NiP-a koji je predložio ovu inicijativu, tokom rasprave na sjednici Zastupničkog doma rekao je da je veliki broj tema koje bi se mogle rješavati putem ESV-a na nivou BiH iz oblasti kao što je PDV, međuentitetski trasport, međunarodni transport, stanje socijalnog statusa zaposlenika u institucijama BiH.

VEZANI TEKST - Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH

- Formiranjem takvog tijela, bez političke konotacije, bilo bi omogućeno funkcionalno i sistemsko rješavanje svih ovih problema. Donošenjem ovakvog zakona ne bi bilo oduzimanja nadležnosti nijednom od entiteta i drugih nižih nivoa vlasti. Unutar entiteta RS postoji ESV koji radi svoj posao. Formiran je ESV unutar FBiH. Ali imajući u vidu niz nadležnosti koje su u okviru države BiH, formiranjem ovakvog vijeća doprinijelo bi se rješavanju ključnih problema, i došlo bi do depolitizacije jer bi ovdje pored predstavnika institucija vlasti bili uključeni ključni partneri, predstavnici sindikata i poslodavaca – kazao je Omerović.

SNSD-ov zastupnik Milorad Kojić kazao je pak da rekao da se privredni život odvija na nivou entiteta, te da nije shvatio ni u kom smislu bi poslodavci razgovarali s predstavnicima sindikata na nivou BiH "kad sve to ostvaruju putem Vlade RS-a".

- Razmatranje pitanja PDV-a ne može da uključuje sindikat u okviru institucija na nivou BiH. Mi iz SNSD-a ćemo biti protiv ovakve vrste prijenosa nadležnosti, ali i u smislu nefunkconalnosti ESV-a koji ne može okupljati privredne subjekte iz entiteta jer sva prava ostvaruju putem ESV-a na nivou entiteta – dodao je Kojić.

Omerović je odgovorio da na entitetskim nivoima ne mogu biti rješavana sva pitanja iz oblasti ekonomsko-socijalne problematike, navodeći primjer oblast međunarodnog prometa kao oblast regulisanu kroz institucije na nivou BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.