open-navfaktor-logo
search
Nastupna posjeta
Podžić sa komandantom NATO Štaba: Prioriteti povećanje budžeta i implementacija Pregleda odbrane
Istakao je čvrsto opredjeljenje da se saradnja sa NATO Štabom nastavi i unaprijedi radi postizanja pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a
08.01.2020. u 15:53
get url
text

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas u posjetu komandanta NATO Štaba u Sarajevu, brigadnog generala Williama J. Edwardsa. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i o planovima
za unapređenje saradnje MO i OS BiH sa NATO Štabom u Sarajevu.

Ministar Podžić je izrazio riječi dobrodošlice generalu Edwardsu i zahvalio se na podršci koju NATO Štab Sarajevo pruža MO i OS BiH. Istakao je čvrsto opredjeljenje da se saradnja sa NATO Štabom nastavi i unaprijedi radi postizanja pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a.

Ministar Podžić je naveo neke od prioriteta rada MO i OS BiH. 

- Zalaganje za povećanje budžeta za MO i OS BiH je moj prvi prioritet. Cilj je popravljanje statusa vojnika, podoficira i zaposlenika u MO i OS BiH. Prioritet je početak implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije OS BiH, odnosno poboljšanje operativne spremnosti naših pripadnika- kazao je Podžić. 

Ministar Podžić je istakao posvećenost ispunjenju strateškog cilja Bosne i Hercegovine, a to su NATO i EU integracije. General Edwards je iskazao podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u svim segmentima koji doprinose izgradnji odbrambenog sektora i unapređenju aktivnosti vezanom za NATO integracijski put.

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji drugih programa i mehanizama saradnje sa NATO, pored Programa reformi koji je dostavljen NATO savezu 23. decembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.