open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Podžić: Osam pripadnika OSBiH zaraženo koronavirusom, pet na bolničkom liječenju
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić govorio je o aktivnostima Oružanih snaga BiH za vrijeme pandemije koronavirusa, te očekivanjima i planovima za naredni period.
15.04.2020. u 18:39
get url
text

Podžić je bio jedan od prvih koji je otišao u samoizolaciju.

- To je već daleko iza, dakle ja sam bio među prvima po povratku iz Brisela. Prva grupa, morao sam odmah u izolaciju i tih 14 dana je prošlo davno i već zaboravljeno- kaže on. 

Dodao je da je BiH dobro reagovala s obzirom na strukturu nadležnosti.

- S obzirom na složenost strukture naše države, mislim da smo dostojno i pravovremeno reagovali na koronavirus. Nadam se da će rezultati na kraju biti dobri i da nećemo doživjeti katastrofe kao neke zemlje u Evropi - istakao je Podžić. 

Govorio je i o tome da li bi bilo drugačije da smo članica NATO-a. 

- NATO ima jako dobro razvijene postupke i mjere kako djelovati u krizama. Mada, ovo je nešto novo i jedna nepoznanica za svijet i da budemo realni koronavirusom su pogođene sve zemlje NATO Saveza, ali definitivno da smo članica neke stvari bi bile efikasnije, brže i obimnije. Opet, želim napomenuti svi smo obuhvaćeni ovim problemom, cijeli svijet i to je zajednički problem - kazao je Podžić.

Za sutra je najavljen sastanak na kojem će znati više o pomoći NATO-a.

- BiH je analizirala potrebe i mi smo to uputili prema NATO savezu. Sutra imam video konferenciju sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a, gospođom Cooper i imati ću više informacija kada bi to moglo doći.

Podžić je kazao da se nada da će svi iz krize izaći pametniji i prisebniji.

- OS BiH, kao i kompletno društvo su pogođene. Do danas imamo osam pripadnika OS BiH koji su pozitivni. Pet je na bolničkom liječenju, trojica na kućnom. Svi su dobrog stanja, 72 pripadnika su u izolaciji i 12 članova porodica koji su u izolaciji. Mislim da su OSBiH dosta dobro reagovale, pravovremeno. Propisali smo kojih se mjera ko mora pridržavati, mjere koje je naložila WHO i domaći organi. Osnovni cilj je bio da spriječimo da virus uđe u kasarnu što je moguće kasnije ili da ne bude nikako - naglasio je ministar odbrane. 

Ističe da su OS BiH bile na raspolaganju FUCZ-u i proveli su naredbe i zahtjeve koji su im upućeni.

- Odluke o formiranju šatora smo u roku od 24 sata realizovali. Bilo je zahtjeva Koordinacionog tijela. Istom odlukom ovlašten je ministar odbrane da donosi i neke druge odluke. Imali smo zahtjeva i na osnovu prijedloga načelnika Zajedničkog štaba; mi smo u 24 općine u BiH izdali 1.400 kreveta, 40 velikih šatora, 15 malih, 28 kontejnera. Nismo mogli udovoljiti pojedinim zahtjevima da se u određenim kasarnama u kojima žive pripadnici OS BiH izdvoje kao karantin, ali nismo mogli rizikovati zdravlje velikog broja pripadnika OSBiH - pojasnio je Podžić. 

Za kraj je uputio apel građanima i ponovio ozbiljnost situacije u vezi sa požarima i sezoni koja dolazi.

- Prošle i pretprošle sedmice je bila jako zahtjevna misija za OSBiH. Imali smo mnogo zahtjeva za gašenje požara, a letjelice nisu namijenjene za gašenje požara. Ovo smo podešavali zahvaljujući iskustvu naših pilota. Situacija je bila vrlo složena, morali smo tražiti pomoć od susjeda. Apel građanima, neodgovorne pojedince treba što prije privesti. Ako se ovako bude dešavalo u ljetnim mjesecima, julu i avgustu imat ćemo ozbiljan problem. Operativnost naših helikoptera je vrlo niska. Razgovarao sam sa kolegom Radončićem, sutra imamo sjednicu Vijeća ministara BiH i razgovarat ćemo na tu temu da ljetnu sezonu ne smijemo čekati u ovakvom stanju - zaključio je Podžić u razgovoru za N1. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.