open-navfaktor-logo
search
Nekada bilo kupalište
Početak izgradnje bazena na Bentbaši najavljivan za jesen: Hoće li tako i biti?
Desetljećima najpoznatije kupalište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Bentbaša već duži niz godina uglavnom predstvalja ruglo na samom ulazu u Sarajevo.
18.08.2023. u 08:01
get url
text

VEZANI TEKST - Na Bentbaši su naučile plivati generacije Sarajlija, a sada je smetljište i otpad za stare automobile

Idejno rješenje rekonstrukcije bazena Bentbaša pretstavljeno je u decembru 2022. godine. Tom prilikom tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naveo je kako se početak izgradnje može očekivati na jesen 2023. godine.

Hoće li to zaista i biti tako pitali smo Seida Škaljića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad.

- Nažalost, zbog okolnosti u kojoj se trenutno nalazi Općina taj projekat, ali i ostali, su na čekanju. Trenutno se ne može ići u realizaciju toga. To ne znači da se odustalo od tih projekata jer ima kvalitetnih stvari koje treba raditi – pojašnjava Škaljić.

{$galerijaFotografija}

 Mišljenja je da je projekat bazena nešto na čemu se definitivno treba nastaviti raditi.

- Ipak to je nešto što kod velikog broja naših građana budi uspomene na neka ljepša vremena, na mladost... Pokazalo se i ovog ljeta da je pozitivna reakcija bila i na bazen koji je otvoren u Općini Novi Grad. Ono što je specifično kod nas jeste lokacija i taj historijski urbani krajolik na kom se to nalazi – kazao je on.

Ipak, dodaje on, u obzir se mora uzeti da se faktički od početka maja nije moglo poduzimati ništa po tom pitanju.

VEZANI TEKST - Za bazene Bentbaša potrebno sedam miliona KM, hoće li gradske i kantonalne vlasti pomoći rekonstrukciju

- Ovlaštena osoba koja vrši poslove iz nadležnosti načelnika je ovlaštena sa ograničenjima. Jedno od ograničenja je i to što se ne mogu raditi ti veliki infrastrukturni projekti. Vršilac dužnosti i novi načelnik ili načelnica će imati mogućnost da nastavi ukoliko se bude smatralo da je to potrebno za Općinu – rekao je Škaljić te dodao:

- Ono što znam, nevezano od politika, to je jedan pozitivan projekat na području općine. Šteta bi bilo da ostane onako kakvo jeste, jedno ruglo. Ipak smo mi turistička općina koja je dosta posjećena. Ljudi kada šetaju vide to zapušteno, urušeno mislim da će se morati konačna namjena sa tom lokacijom riješti.

U kojoj je trenutno fazi ovaj projekat pitali smo i Općinu Stari Grad. 

- Usljed iznenadnih okolnosti koje su zadesile Općinu Stari Grad Sarajevo, te opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od maja ove godine realizuju se samo aktivnosti neophodne za normalno funkcionisanje općine, te projekti koji su ranije ugovoreni i za koje su provedene sve potrebne administrativne procedure i izabrani izvođači radova - naveli su iz Općine te dodali:

- Projekat rekonstrukcije bazena Bentbaša je prije navedenih okolnosti bio u svojoj početnoj fazi, te se kao takav ne može nastaviti dok se ne osigura neometano funkcionisanje Općine u svim njenim segmentima.

0J4A9154.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.