open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo Kongres SDA na kojem će biti izabrani organi i funkcioneri stranke, pogledajte ko je sve došao
Osmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je danas u Sarajevu.
14.10.2023. u 11:12
get url
text

Na kongresu, prema dnevnom redu, nakon izbora radnih tijela i usvajanja Poslovnika o radu, slijedi izvještaj o radu stranke između dva kongresa, a potom izbor organa i funkcionera stranke. Na kraju je predviđeno usvajanje Statuta i Programske deklaracije Osmog kongresa.

{$galerijaFotografija}

Kongres je otvorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon čega je intonirana himna Bosne i Hercegovne, a potom himna SDA. Proučena je fatiha prvom predsjedniku SDA i prvom predsjendiku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću, Sulejmanu Tihiću, šehidima i poginulim borcima, te preminulim članovima stranke.

Izborna komisija SDA konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije, koji ispunjava statutarne uvjete, Bakir Izetbegović, te je utvrdila da je ukupno 25 članova SDA steklo status kandidata za potpredsjednike SDA.

Od 25 kandidata za potpredsjednike stranke na Kongresu će se izabrati devet.

Izborna komisija je također ovjerila kandidatske liste za izbor članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Etičkog odbora SDA. Glavni odbor broji 115 članova. Jedan dio njih su članovi po položaju, a drugi se biraju na kongresu. Za Nadzorni odbor birat će se pet, a za Etički 11 članova tajnim glasanjem.

Kongres je najviši organ SDA i čine ga delegati koji se biraju na izborima i delegati po položaju. Na ovom Kongresu bit će 1.285 delegata.

Uz delegate SDA, na Osmi kongres ove stranke stigli su brojni gosti, predstavnici političkih subjekata iz Bosne i Hercegovine i iz inostranstva. 

Oni su počeli pristizati sat prije početka Kongresa, među njima su Bisera Turković, Amor Mašović, Šefik Džaferović, Fadil Novalić, Sedin Kahriman, Ramiz Salkić, Faruk Kapidžić, Irfan Halilagić, Nezim Halilović..., a stigli su i Zafer Sirakaya, Meryem Goka i Ahmet Bilal Kiymaz, predstavnici stranke AK Party na čijem je čelu Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Njegovu poruku prisutnima je prenio zamjenik predsjednika AK Party Sirakaya.

Tu su i generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, Begija Smajić iz Stranke za BiH, Stipe Tokić iz HDZ-a 1990, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ambasador Azerbejdžana Vilayet Gulive, ambasador Palestine Rezaq Namoora, ambasador Mađarske Posa Krisztian, ambasador Kine Ji Ping, predstavnici SDA iz regiona...

{$galerijaFotografija}

Na Kongres su došli i iz udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Saveza logoraša BiH, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog narodnog vijeća, Merhameta...

Na samom početku Kongresa izabrano je Radno predsjedništvo, te je Halid Genjac predsjedavajući, a Erna Smailhodžić i Alija Tabaković zamjenici, a članovi Osman Ćatić, Tahir Lendo.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, nakon što je Izborna komisija odbacila njegovu kandidaturu za predsjednika stranke navodeći da nije zadovoljio uvijete, a Apelaciona komisija odbila njegovu žalbu, poručio je da neće odustati od "misije izgradnje bolje SDA". On je po funkciji delegat na kongresu, ali nije došao.

0J4A4332.JPG
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.