open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Počeli radovi na širenju trolejbuske mreže do Vogošće
Faktor
14.03.2024. u 10:37
get url
text
FOTO: Press KS
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je danas gradilište i trasu kojom će trolejbus nakon 30 godina ponovo ići do Vogošće i sa izvođačem radova i nadzorom razgovarao o svim aktivnostima koje slijede u realizaciji ovog projekta.
Počela je prva faza radova, koja podrazumijeva sanaciju elektrovučnih podstanica u Hotonju i Vogošći. Projektom je predviđena izgradnja kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara, obnova postrojenja elektrovučnih podstanica, saniranje i obnova postojećih, te izgradnja novih stubova kontaktne mreže.
- Trolejbuske linije su ranije vozile do Vogošće, mreža je nažalost tokom rata uništena, a naša odluka je bila da trolejbus nakon 30 godina vratimo u Vogošću, iako se to odmah nakon uništenja trebalo i moralo obnoviti. Vraćanje trolejbusa u Vogošću uveliko će promijeniti kvalitet života i ponosan sam što sam dio još jednog velikog projekta za naš kanton - poručio je ministar Šteta, dodavši da će se građani Kantona Sarajevo u 2025. godini ponovo voziti trolejbusom do Vogošće.
Za rekonstrukciju trolejbuske kontaktne mreže novac je osiguran putem zajma kod Evropske investicione banke, saopćio je Press KS.  
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.