open-navfaktor-logo
search
Narandžasto upozorenje
Pljuskovi, grmljavina, jak vjetar: Nakon tropske noći stiže osvježenje, meteorolog otkrio od kada će ljeto biti ugodnije
Rijetki su oni koji su prethodne noći spavali. Dosta visoke temperature i sparina uzrokovali su probleme građanima, a najviše onima koji imaju narušeno zdravlje.
25.07.2023. u 11:16
get url
text

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode kako je uzrok tome bio vjetar južnog pravca, koji je jutros doveo do toga da je u sedam sati u Sarajevu izmjereno 27,6 stepeni, dok je u Bihaću u osam sati termometar pokazao 31 stepen Celzijusa.

- Biometeorološke prilike su nepovoljne, a vrućina i visoke temperature zraka i tokom dana remetit će opću sliku. Zato je preporučljivo reducirati boravak na otvorenom, ne izlagati se jačim naporima i smanjiti aktivnosti - kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Tek krajem dana u Bosni i Hercegovini mogući su jači pljuskovi, a zbog toga je FHMZ izdao narandžasto upozorenje i to od večeras od 18 do sutra do 15 sati.

- U tom periodu širom naše zemlje prognoziraju se obilniji pljuskovi koji će biti praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguć i grad. Prognozira se da će u nekim dijelovima naše zemlje za vrlo kratko vrijeme pasti između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom. U periodu nailaska oluje brzina vjetra kretat će se od 60 do 80 kilometara na sat. Postoje rizici da će nevrijeme koje je najavljena za danas i sutra, uzrokovati i štete, pa preporuka svima da budu oprezni - navodi Krajinović.

Dodaje kako će se vrijednosti temperatura zraka danas kretati od 30 do 36 stepeni Celzijusa.

- Relativna vlažnost zraka je dosta visoka, pa će i ove temperature uz najavljene pljuskove izazvati dosta nelagode, naročito kod hroničnih bolesnika i starijih osoba. I u srijedu se, kako smo naveli, očekuju pljuskovi. U sjevernim i centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra. To su ustvari i najizloženiji dijelovi naše zemlje koje može pogoditi nevrijeme.

Od četvrtka Krajinović najavljuje smirivanje vremena, ljepši i stabilniji period sa nižim temperaturama.

- U Hercegovini će biti sunčano, a u Bosni umjerena naoblaka. I petak i subota bit će bez padavina. Rekao bih da nas od četvrtka očekuju idealni vremenski uvjeti. Jutra će biti svježija, a temperature će se kretati od devet do 14, na jugu do 18 stepeni, a dnevni makismum ići će se između 27 i 32 stepena Celzijusa. To su idealne vrijednosti temperatura kada je u pitanju juli. Duž kotlinskih predjela Bosne bit će malo magle, ali će se ona kratko zadržavati - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.