open-navfaktor-logo
search
Gašenje požara
OSBiH do kraja godine dobit će još četiri helikoptera, čime raspolažu entiteti?
Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) raspolažu sa četiri helikoptera koja se mogu koristiti za gašenje požara, dok se, kako nam je potvrđeno iz OSBiH, očekuje da će u njihovu flotu do kraja ove godine stići još četiri koja su kupljena u Americi.
25.08.2021. u 20:29
get url
text

Prema riječima Ume Sinanović, šefice Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH, novi helikoperi kupljeni su najvećim dijelom donatorskim sredstavima SAD-a, a dio novca za njihovu nabavku izdvojilo je Ministartvo.

- Ne znam da li će se sva četiri helikoptera odmah isporučiti, ili dio njih, jer nemamo usvojen budžet i fale nam sredstva za špediterske usluge, carine, poreze i tako dalje. Mi u suštini idemo u pravcu zanavljanja, odnosno nabavke novih helikoptera. Nama više raniji helikopteri i oni koji nisu ispravni, nisu toliko primarni jer njihovo održavanje zahtijeva znatan budžet, a opet su stari – kazala je Sinanović.

Helikopteri za gašenje požara

Dodala je da OSBiH trenutno raspolaže za četiri helikoptera UH-1H koja se mogu koristiti za gašenje požara.

VEZANI TEKST - Podžić: Imamo spremne helikoptere i iskusne posade, zbog Dodika nisu angažirani u gašenju požara

- Helikopteri grupe Mi-8, koji su također imali priključke za gašenje požara, noćno gašenje i protivpožarna vedra, su prizemljeni unazad godinu. Odlučeno je da se neće raditi njihov remont zato što su, po našim procedurama i propisima kada su u pitanju letjelice, dva ili tri fakora ispunjena što se tiče starosti, troškova, remonta i slično, da se mogu prizemljiti. Sad smo krenuli u pravcu da novac koji bi trošili na remont usmjerimo upravo za modernizaciju i nabavku novih helikoptera. Analiza i porocjena je pokazala da je to korisnije i efektnije, nego remontovati staro – istakla je.

Naša sagovornica je podsjetila da je komandant NATO štaba u Sarajevu Eric Folkestad nedavno obišao helikoptere koji su namijenjeni za gašenje požara i provjerio njihovu ispravnost.

- On je nakon toga i u javnost dao informaciju da mi faktički imamo dovoljno resursa u svrhu gašenja požara – dodala je Sinanović.

Oružane snage BiH bile su spremne da gase požare koji su do prije nekoliko dana bili aktivni na više područja u BiH, međutim za polijetanje njihovih helikoptera bilo je neophodno odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se odazvao za prisustvo sjednici na kojoj se trebalo raspravljati o davanju saglasnosti za korištenje helikoptera OSBiH, te je između ostalog izjavio kako su ti helikopteri "na ivici ispravnosti".

VEZANI TEKST - Dodik nije dao da helikopter OSBiH gasi požar, vojska bez njega ne može pomoći građanima

Prema informacijama koje smo dobili iz Federalne uprave policije (FUP), oni raspolažu sa jednim helikopterom.

- Radi se o helikopteru američke kompanije Bell Helicopter Textron, model 206B Jet Ranger III. Postojeći helikopter je ispravan i u letnom je stanju, a proizveden je 1980. godine – naveli su iz FUP-a.

Taj helikopter nalazi se u hangaru Federalne uprave policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 

- On se koristi za policijske svrhe, kako za potrebe Federalne uprave policije, tako i za potrebe ostalih policijskih agencija u BiH, u cilju izviđanja i nadzora iz vazduha, transporta pripadnika policije i MTS-a, snimanja iz vazduha, potrage iz vazduha, desantiranja, kontrole velikih okupljanja iz vazduha, kontrole saobraćaja, protivsnajperskog i snajperskog djelovanja iz vazduha i slično, te prevoza vladinih zvaničnika, potreba civilne zaštite i GSS-a, potreba građana, medicinskih potreba, traganja i spašavanja i slično – dodali su.

Neispravni helikopter u FUCZ-u

Iz FUP-a su napomenuli da je helikopter Bell, model 206L-1, koji je u vlasništvu Federalne uprave policije, a koji nije plovidben niti ispravan za letenje, Vlada Federacije BiH predala na korištenje Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) tokom 2017. godine, uz uslov da ga FUCZ dovede u plovidbeno stanje.

Helikopterski servis Republike Srpske u sastavu flote ima dva helikoptera - helikopter tipa AW119Kx "Koala" i helikopter tipa Bell 206B. AW 119 Kx "Koala" je jednomotorni višenamjenski helikopter, navedeno je na stranici Servisa.

- Jedan od osnovnih razloga uvođenja ovog tipa helikoptera u flotu Helikopterskog servisa RS jeste početak izvođenja vazdušnih operacija "gašenje požara iz vazduha (firefighting)", za koje je ovaj tip helikoptera pokazao odlične rezultate u svijetu, a naročito na području Evrope i Južne Amerike – stoji u opisu helikoptera. 

Bell 206 je familija komercijalnih helikoptera, a danas je jedan od najpopularnijih helikoptera i proizveden je u velikom broju primjeraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.