open-navfaktor-logo
search
Protestno okupljanje
Opozicionari uoči skupa u Banjoj Luci saopćili dva zahtjeva, treći drže u tajnosti
Ozren Perduv, jedan od najaktivnijih članova grupe "Pravda za Davida", dao je podršku i sam pozvao ostale članove grupe na sutrašnje okupljanje u banjalučkom parku
26.06.2019. u 13:42
get url
text

Nekoliko zastupnika opozicije u RS-u, uoči sutrašnjeg skupa koji organizuju u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci, objavili su dva zahtjeva, dok treći za sada drže u tajnosti i zvanično će ga saopćiti sutra.

- Hoćemo Trg (Trg Krajine op.a.). Ako su mogli stari Rimljani, Grci, mogu se i građani Banje Luke okupljati na trgu. Odmah ćemo tražiti Trg za naredno okupljanje. Drugi zahtjev je da se zauvijek stane sa legitimisanjem građana koji stoje ili sjede u i oko hrama u centru Banje Luke. Pozvat ću ljude da zajedno sa mnom jedan dan sjede oko hrama – kazao je danas Draško Stanivuković (PDP).

On je istakao da će treći zahtjev koji su pripremili, sutra zvanično saopćiti.

Rekao je i da im je Ozren Perduv, jedan od najaktivnijih članova grupe "Pravda za Davida", dao podršku i sam pozvao ostale članove grupe na sutrašnje okupljanje u banjalučkom parku.

Stanivuković je dodao da neće biti organizovanog prijevoza autobusima na ovaj skup, da neće biti "zastava ni transparenata", kao i da je ovo samo prvo u nizu okupljanja koje će organizovati sa kolegama iz opozicije.

Upitan koliko očekuje ljudi, istakao je da se "ne bave brojkama", ali da se nada velikom odzivu i dolasku nekoliko hiljada ljudi.

Jelena Trivić (PDP) je kazala da je mirno okupljanje ustavno pravo.

-Stavili smo se u službu naroda da organizujemo mirno okupljanje, jer je to dijelu građana u Banjoj Luci zabranjeno. Okupljanje nije na mjestu na kojem smo tražili, odnosno nije na Trgu Krajine, a nismo dobili odgovor na pitanje, zašto. Imamo podršku svojih stranaka, ali pozivamo sve ljude koji su obespravljeni, poniženi i koji ne smatraju da žive u slobodnom demokratskom društvu, da iskažu svoje nezadovoljstvo radom organa vlasti – kazala je Trivić.

Nebojša Vukanović (SDS) apelovao je na sve koji dođu, da ne naprave nijedan incident.

-Pozivam građane da dođu, ne da nama pruže podršku, nego da se bore za svoja prava – dodao je Vukanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.