open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Opozicija nudi rješenje: Vode li "Trojka" i HDZ u finansijsku blokadu cijelu FBiH zbog pitanja imenovanja Vukoje?
Zastupnici iz opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osporavaju današnji prijedlog za dnevni red na kojem se nalazi Informacija o nefunkcioniranju radnih tijela (Komisija za izbor i imenovanje, Zakonodavno-pravna komsija i Odbor za zdravstvo) kao i tačka Izbor i imenovanje, obrazlažući kako nisu dobili materijale za ove tačke. Također su upitali na koji način i zašto su izdvojena ova radna tijela?
22.01.2024. u 13:44
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH

VEZANI TEKST - Niti se zna ko je predložio tačke, niti ko predsjedava Domom: "Trojka" i HDZ opet rade mimo zakona, opozicija upozorava

Prijedlog zastupnika Mirze Čelika (DF) je da se ova sjednica prekine, da se otkaže sjednica zakazana za 24. januar, i da se danas zakaže vanredna sjednica na kojoj će biti samo jedan tačka dnevnog reda - Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH, u čemu su ga podržali i ostali zastupnici iz opozicije.

Obrazloženje je da građani strepe da će ostati bez isplate penzija, naknada, da će Federacija stati. 

Zatražili su da Zakonodavno-pravna komisija prije vanredne sjednice zakaže sjednicu na kojoj će biti samo tačka o privremenom finansiranju.

Mladen Bošković (HDZ) je na brzinu preletio preko ovog zaključka zatraživši od Čelika da u pismenoj formi dostavi zaključak. Iz vlasti se nisu oglasili o ovom zaključku.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Belmin Zukan (SDP) kod svakog zakazivanja sjednice u predloženi dnevni red stavlja i izmjene Poslovnika Zastupničkog doma za koje opozicija smatra da su i put za imenovanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, u Ustavni sud BiH. 

Stoga opozicija očito predlaže da se usvoji finansiranje Federacije i da se pitanje koje vodi do imenovanja Vukoje ostavi po strani. Međutim, vlast - "Trojka" i HDZ, tako bi izgubili argument koji već odavno koriste, a to je da opozicija blokira Parlament FBiH, pa i cijelu Federaciju. Vlast je već optuživala opoziciju da će biti kriva ukoliko ne bude isplate penzija, optuživali su ih za neusvajanje budžeta FBiH, iako Vlada FBiH budžet nije ni poslala u Parlament na usvajanje. 

VEZANI TEKST - Mirjana je tu, ali kao da je nema: Marinković-Lepić zaključila bolovanje, ali ne želi voditi sjednicu

Vlada je usvojila privremeno finasiranje Federacije, što treba potvrditi i Parlament, međutim sve je očito zapelo u parlamentarnim komisijama kroz koje "Trojka" i HDZ žele "progurati" pitanje imenovanja Marina Vukoje, dok opozicija sve vrijeme način imenovanja sudije Ustavnog suda kako to želi vlast osporava. Naime, vlast predvođena HDZ-om, a koju čine još i "Trojka" (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) te nekolicina zastupnika iz drugih manjih stranaka, zastupničkom domu FBiH žele na izglasavanje poslati samo ime Marina Vukoje, dok opozicija traži cijelu listu kandidata koji su ispunili uvjete kako bi imali mogućnost izbora a ne nametanje samo jednog kandidata.

Konkretno, opozicija sada traži razdvajanje pitanja privremenog finasiranja i pitanje imenovanja sudije Ustavnog suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.