open-navfaktor-logo
search
Granični incident
Oglasio se i MUP Hrvatske: Naša policija nije pretukla migrante koji su vraćeni u BiH
Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povrijeđenim osobama, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile
07.08.2019. u 17:23
get url
text

MUP Republike Hrvatske oglasio se nakon što je danas u medijima objavljena informacija o 18 pretučenih migranata, koji su iz Hrvatske vraćeni u BiH. 

Saopćenje MUP-a prenosimo u cjelosti:  

- Vezano uz upite medija o postupanju hrvatske granične policije prema stranim državljanima na području Buhača, obavještavamo sljedeće:
 
Jučerašnjeg dana između 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke su na području Buhača zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni. Nakon nekog vremena spomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BIH,  koji su kontaktirali šefa smjene PGP Cetingrad i o navedenome ga izvijestili.
 
Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive povrede niti je iko zatražio ljekarsku pomoć, a niti je o navodnim povredama izvijestila Granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta.
 
Kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će detaljno ispitati istinitost navoda o povrijeđenim osobama, kao i istinitost navoda o upotrebi sredstava prisile. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.