open-navfaktor-logo
search
Organizator ReStart
Održani protesti ispred OHR-a: "Građani protiv embarga na demokratiju"
Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održani su protesti koje je organizirala neformalna grupa građana ReStart.  
25.04.2023. u 16:37
get url
text

Obraćanja možete gledati u videu ispod.

Današnji mirni protesti zakazani su zbog secesionističkih najava predsjednika RS-a Milorada Dodika i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, i najave korištenja bonskih ovlaštenja.

{$galerijaFotografija}

Planirano je da protest traje dva sata, a za to vrijeme će biti održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

- Mikrofon neće moći koristiti već poznata lica bh. politike, ali i bilo kakva stranačka ili nestranačka organizacija koja bi ovu priliku koristila za samopromociju, već isključivo građani. U gledalištu može biti (kao i do sada) svako ko želi da se podrži onome što radimo za domovinu, a ona je od svih koji ju osjećaju kao svoju - navedeno je iz organizacije Restart.

- I dalje nas izvana napadaju i sputavaju naše slobode, koje oni tamo odavno uživaju, a nas vraćaju u etnofeudalno doba. Sada jedan moćan Švabo, mirnim putem bez ispaljenog metka, pokušava nametanjem nepravednih rješenja uskratiti prava i slobode građanima Bosne i Hercegovine. Što je još apsurdnije samo u Federaciji. Imamo mi već godinama presude Evropskog suda za ljudska prava. I prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko nije imao snage da nametne ove presude. Ovaj sadašnji otvoreno ide u susret željama jedne etničke grupe u FBiH, dok se iz drugog entiteta prijeti secesijom - poručila je Slobodanka Krstanović, dodajući da se treba boriti sve dok se ne izborimo za građansku Bosnu i Hercegovinu.  

Elmedina Muftić poručila je Schmidtu da je došao u zemlju u kojoj je od 1941 do 1945 i 1992 do 1995. vođena borba i pobijeđen fašizam. 

-Niko nikada više u ovu zemlju neće uvoditi fašizam, aparthejd, palestinizaciju. Nećete od jednog evropskog naroda, praviti narod slučaj. Nećete od naroda nad kojim je izvršen genocid i UZP praviti da nije politički faktor. Više nikada ova zemlja i njeni građani neće dozvoliti da o njoj raspredaju Cvetković i Maček, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. O nama i u ime naše zemlje neće se govoriti u Karađorđevu i Gratzu. Vi ste Schmidtu svojim djelima najbolje rekli - rekla je Muftić, ističući da se Schmidt stavio na stranu onih koje je haški sud osudio za UZP, te da se takvih kao što je on historija stidi i stidjet će se. 

- Vi ste Christiane Schmidt u ovoj zemlji samo gost i ostat ćete gost. Domaćini su vam oni nad kojima je izvršen genocid i koji u najtežim vremenima agresije nisu tražili osvetu. Ovo je zemlja u kojoj je gorio olimpijski plamen, kao što i danas u nama njenim građanima gori civilizacijski plamen koji vi želite ugasiti. Ne dirajte nam pravo da budemo građani, ako se usudite da nam nepravda postane zakon budite sigurni da otpor postaje obaveza - rekla je Muftić, poručujući Schmidtu da pred njim stoji narod koji neće dozvoliti palestinizaciju. 

 

DSC_6179.JPG
1 od 28
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.