open-navfaktor-logo
search
Traže novi kolektivni ugovor
Ljekari u FBiH 7. maja održat će polusatni štrajk upozorenja, iduće sedmice podnose tužbu protiv Federalne vlade
Odlučio je to Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH na jučer održanoj sjednici.
AUTOR: Autor: A. S.
17.04.2024. u 21:24
get url
text
Štrajk će 7. maja biti održan u svim javnim zdravstvenim ustanovama
Štrajk će 7. maja biti održan u svim javnim zdravstvenim ustanovama
Ljekari u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih oko 4.700, 7. maja održat će polusatni štrajk upozorenja.
Odlučio je to Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji je na jučer održanoj sjednici donijelo odluku da Sindikat tuži Vladu FBiH za diskriminaciju jer im, kako navode, uskraćuje novi kolektivni ugovor.
Agonija doktora medicine i stomatologije u FBiH traje gotovo godinu dana.
Dr. Marina Berberović
Prema riječima dr. Marine Berberović, predsjednice Saveza, Sindikat je još prije 10 mjeseci predao zahtjev za pregovore sa Federalnom vladom za novi kolektivni ugovor.
Zahtjev je, dodaje Berberović, razmatran prije pet sedmica na sjednici Federalne vlade, ali sindikat ni do danas nije dobio službeni odgovor - šta je odlučeno.
- Iako je naš advokat službenim putem tražio da nas obavijeste, do danas do nas nije stigao nikakav odgovor. Neslužbeno, saznali smo da Federalna vlada nije dala saglasnost za pregovore sa našim sindikatom. Budući da Vlada istovremeno pregovara sa drugim sindikatima, koji su u istoj situaciji kao i mi (da rade po kantonima i finansiraju se iz kantonalnih budžeta, a pregovaraju na federalnom nivou) ne vidimo razliku - zašto i sa nama ne bi razgovarali? Zbog svega primorani smo sudskim putem tražiti pravo za pregovore za novi kolektivni ugovor. Naš advokat već priprema tužbu i mislimo da će ona već iduće sedmice biti gotova i predata nadležnim organima - istakla je Berberović.
Kada je riječ o polusatnom štrajku upozorenja, on će, kako kaže Berberović, biti održan u svim javnim zdravstvenim ustanovama 7. maja.
- Štrajkom želimo upozoriti Vladu, odnosno dokazati joj da su naši zahtjevi ozbiljni i da nećemo odustati od njih. Na Federalnoj vladi je sada da to konačno shvate ozbiljno i požure sa dobijanjem saglasnosti i promijene svoje mišljenje kako bismo počeli raditi sa unapređenjem zdravstva u FBiH. Na svaki naš dosadašnji pokušaj da razgovaramo i dobijemo informaciju, naišli smo na zatvorena vrata, što smatramo krajnje nekorektnim. Ako je Vlada i donijela odluku da sa nama neće pregovarati, onda nam je valjda treba i saopćiti - naglašava Berberović.
Podsjetimo, ljekari i stomatolozi od Federalne vlade traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.