open-navfaktor-logo
search
Historijska tužba
SAD tužio Apple za monopol na tržištu pametnih telefona
Autor: Faktor/BBC
22.03.2024. u 13:22
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Apple
Sjedinjene Američke Države podnijele su historijsku tužbu protiv Applea koja optužuje tehnološkog giganta za monopol na tržištu pametnih telefona i slamanje konkurencije.
U tužbi, Ministarstvo pravde navodi da je kompanija koristila svoju kontrolu nad iPhoneom kako bi nezakonito ograničila konkurente i izbore potrošača.
U tužbi se Apple optužuje da suzbija rast novih aplikacija i smanjuje privlačnost konkurentskih proizvoda.
Apple je obećao da će se "žestoko" boriti protiv tužbe i negira te tvrdnje.
BBC prenosi kako se u tužbi, podnesenoj federalnom sudu u New Jerseyju, navodi da je Apple koristio "niz dvosmislenih pravila" u pokušaju da "spreči inovacije" i "uguši" konkurente.
U saopćenju, državni tužilac Merrick Garland rekao je da kompanija "potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim o iPhoneu… i niže troškove za potrošače i programere".
Garland je dodao da će Apple nastaviti da "jača svoj monopol na pametne telefone" u koliko im se ne stane ukraj.
U tužbi se navodi niz "antikonkurentnih" koraka koje je navodno preduzela kompanija, uključujući blokiranje aplikacija sa širokom funkcionalnošću, suzbijanje mobilnih servisa za streaming u oblaku, ograničavanje digitalnih novčanika trećih strana i "smanjenje funkcionalnosti" pametnih satova koje nije napravio Apple.
Glasnogovornik Applea Fred Sainz rekao je američkim medijima da je tužba "pogrešna u pogledu činjenica i zakona" i da će se Apple "snažno braniti".
Ovo je treći put da je ministarstvo pravde tužilo Apple od 2009. godine, i ujedno prvi pokušaj borbe protiv monopola kompanije pod administracijom predsjednika Joea Bidena.
Apple se suočava sa rastućom pravnom reakcijom na svoj iOS ekosistem i poslovnu praksu. Prošlog mjeseca je EU kaznio američkog giganta sa 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o konkurenciji u vezi sa streamingom muzike.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.