open-navfaktor-logo
search
Fond Memorijala KS
Održan historijski čas o Armiji RBiH za učenike nekoliko sarajevskih srednjih škola
Historijski čas posvećen nastanku, razvoju i ratnom putu Armije Republike BiH održan je u Javnoj ustanovi Fond Memorijala Kantona Sarajevo povodom 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.
14.04.2023. u 17:25
get url
text

Čas historije za učenike nekoliko sarajevskih srednjih škola organizovali su 2. pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga BiH i Fond Memorijala Kantona Sarajevo. Upriličen je povodom obilježavanja 31. godišnjice Armije Republike BiH i 18. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

O nastanku, razvoju i ratnom putu slavne Armije RBiH učenicima je govorio general Armije RBiH, ratni komandant Mustafa Polutak. Uz poučan historijski čas, general Polutak mladima je ukazao na značaj obilježavanja Dana Armije RBiH.

- Obilježavanjem Dana Armije Republike BiH sjećamo se svega što je Armija RBiH učinila u odbrani i odbranila Bosnu i Hercegovinu. To je nešto nemjerljivo. Da nije bilo Armije, Republika BiH ne bi bila odbranjena od agresije. Dok god imamo Oružane snage BiH, njene građane, patriote ne treba se brinuti za budućnost države - rekao je general Polutak.

Da je glavni grad pao, države BiH ne bi bilo

Direktor Fonda Ahmed Kulanić podsjetio je na značaj Tunela spasa koji je izgradila Armija RBiH kako bi odbranila glavni grad. Istakao je da je mjesec april glavna historijska odrednica BiH danas, podsjetivši da je u aprilu počela opsada Sarajeva, te da se u ovom mjesecu obilježava nekoliko historijski značajnih datuma za BiH.

FOTO: Fond Memorijala KS

- Da nije bilo međunarodnog priznanja nezavisnosti i suverenosti Republike BiH i da nije bilo formiranja jedine legitimne vojne snage na teritoriji suverene države, Armije Republike BiH, mi danas, na ovom časnom mjestu, preko puta 1.503 šehida, ne bi sjedili. To je osnovna poruka koju moramo da ponesemo s ovog mjesta. Pored toga, 6.500 poginulih boraca i šehida Armije i MUP-a RBiH  su branili i odbarnili ovaj grad. Time što su ga odbranili, odbranili su nezavisnu i slobodnu Bosnu i Hercegovinu, jer da je glavni grad pao, države BiH ne ni bilo - rekao je Kulanić.

Istakao je da institucije koje grade i izgrađuju kulturu sjećanja, poput Fonda Memorijala i obrazovnih institucija moraju formirati nastavne planove koji će učenicima približiti značajne datume i omogućiti im da razumiju ono što uče.

Posjeta muzejskoj postavci

Tradiciju Armije Republike BiH u okviru Oružanih snaga BiH, njeguje drugi pješadijski rendžerski puk Oružanih snaga BiH.

- Drugi pješadijski/rendžerski  puk Oružanih snaga BiH u svojoj misiji ima zadatak da njeguje tradiciju i kulturno-historijsko naslijeđe Armije RBiH i naroda iz kojih Armija RBiH dolazi kako bi spasili od zaborava tekovine i  uspjehe Armije za nove generacije - rekao je u obraćanju major Mehmed Mušinović.

FOTO: Fond Memorijala KS

Nakon historijskog časa, učenici srednjih škola iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića i Gimnazije Dobrinja posjetili su muzejsku postavku Heroji oslobodilčkog rata.

Muzejski pedagog Irfan Gazdić učenike je proveo kroz muzejsku postavku koja čuva sjećanje na devet heroja koji su ukazom Predsjedništva RBiH dobili Orden heroja oslobodilačkog rata za junaštvo i samoprijegor ispoljen u odbrani Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Fonda Memorijala Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.