open-navfaktor-logo
search
Analiziraju zastupnici
Odnosi u koaliciji: "Trojka" je svjesna svoje zamjenjivosti, kritike su paravan, Dodik im baci mrvicu privilegija
Od stupanja u koaliciju predstavnici "Trojke" i Milorad Dodik, iako su naveli da će se fokusirati na pitanja o kojima imaju konsezus, u svojim javnim nastupima često su komentarisali i one o kojima imaju suprotna mišljena. Nisu izbjegavali ni javnu kritiku jedni drugih. No kako je to Dodik pojasnio, sve je to "javna predstava".
23.02.2023. u 21:32
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" osuđuje Dodikovo negiranje genocida, pozivaju nadležne da ga procesuiraju

Odnos "Trojke" prema Milorad Dodik - Dragan Čović osovini i obrnuto je vrlo jasan. Tu svi faktori znaju koliko je ko moćan i koliko je zamjenjiv i ko šta želi, smatra državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.

- "Trojka" je duboko svjesna svoje zamjenjivosti, što im je direktno ili indirektno više puta stavljeno do znanja i iz Banje Luke i iz Mostara. Većina grešaka koju "Trojka" čini dolazi upravo iz tog osjećaja njihove slabosti i zamjenjivosti – istakao je on.

Kako smatra Mehemedović, "Trojka" zato nastoji što više ugoditi Dodiku i Čoviću jer im je to, ističe, jedini recept za opstanak te da drugog nemaju.

- Dok se iz "Trojke" baratalo terminima kao što su "novi vjetrovi" i " nova energija", sa strane ni Dodika ni Ćovića nije bilo takve slatkorječivosti i tepanja novom partnerstvu niti euforije već hladni pragmatizam u kojem npr. Čović ne krije dominaciju niti Dodik ucjenjivačku premoć – kaže Mehmedović.

Mehmedović je mišljenja da je Dodik jedan od najtežih udara, od jučerašnje izjave o genocidu u Srebrenici do obilježavanja 9. januara, izveo svjestan da mu iz "Trojke" ne smiju ništa. 

Kako navodi, "Trojka" je sama sebe stavila u pat poziciju.

- Da su bili mudri, ne bi pristali na diktat nekih ambasada, rekli bi im: "Dovodite nas u poziciju da smo ucijenjeni u Vijeću ministara ako ne prihvatamo šta Dodik traži, raspustit će Vijeće ministara". Tako su sami sebi zatvorili prostor za manevar ne shvatajući da nekad dođu vremena i pozicija kad je bolje što više podijeliti odgovornost sa većim brojem ključnih stranaka nego preuzimati sve na sebe – pojasnio je Mehmedović te poručio:

- Bilo bi glupo da naprave istu grešku oko Vlade Federacije BiH.

VEZANI TEKST - To je taj "novi" Dodik spreman na kompromise: Ja ne želim BiH i to jasno govorim, RS će krenuti ka nezavisnosti

I državni zastupnik i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović komentarisao je javne nastupe Dodika i predstavnika "Trojke" nakon stupanja u koaliciju.

- Samo puka podjela plijena, sve ostaje isto. Dodik je zamijenio SDA sa "Trojkom" i nastavlja po starom. Radi šta hoće, baci "Trojci" njihovu mrvicu privilegija i fotelja i nastavlja sa javnom politikom mrcvarenja, prevara, tenzija i zaustavljanja bilo kojeg napretka - naveo je Borenović.

On se potom osvrnuo na region te naveo kako se svakog dana može vidjeti neka nova investicija.

- Danas u Srbiji Vučić (Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, op. a.) otvorio novi pogon Kontinentala, autogiganta, a ovdje ništa, mućak, samo se raspiruju sukobljavanja, bildaju mišići na geopolitičkim sukobima, dižu nacionalne tenzije…

Zarobljeni smo u retrogradnim temama koje najviše prijaju Dodiku i njegovim političkim satelitima iz Republike Srpske, a vidim sada i iz Federacije BiH dok se ozbiljne zemlje, male ekonomije mudrom i odgovornom politikom bore da izdrže ove globalne poremećaje, sačuvaju stabilnost i životni standard i otvore neko novo radno mjesto - zaključuje Borenović.

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra kako je Dodik očito u medijskim nastupima iskreniji od predstavnika "Trojke".

- Javno se pohvalio da se dogovori realizuju, što znači da sve kritike koje sporadično čujemo od pojedinaca iz "Trojke", predstavljaju paravan i verbalne diverzije, kako bi se stekao dojam da nisu sa SNSD-om dogovorili sve retrogradne procese i nezakonita imenovanja. Jasno je da je istina potpuno drugačija - zaključuje Dunović.

VEZANI TEKST - Ćudić i Forto: Šovinističke prijetnje ministrici Turković pokazuju samo Dodikovu intelektualnu impotenciju

Naime, prije dva dana Dodik je komentarisao sarađivanje u Vijeću ministara gdje je između ostalog naveo: "U ovom trenutku želim da iskažem zadovoljstvo kretanjima koje smo imali do sada. Drugo je javna predstava, ali ono što smo dogovorili do sada je bilo realizirano".

Da li je ovom izjavom Dodik poručio da su svi javni istupi koalicionih partnera jedni protiv drugih od stupanja u koaliciju zapravo samo "predstava" za javnost?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.