open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Odgovor na otvoreno pismo: Nakon Novalića i Tegeltija ima poruku za Fortu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je odgovor na otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. 
19.03.2021. u 16:29
get url
text

VEZANI TEKST - Dok korona "divlja" u KS: Forto pisao Tegeltiji, Viškoviću i Novaliću, evo šta im je poručio

- Imajući u vidu Vaše otvoreno pismo upućeno meni, kao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koristim priliku da Vas obavijestim da Vijeće ministara BiH od samog početka pojave pandemije virusa korona, a u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve aktivnosti na suzbijanju širenja virusa korona (SARS-CoV-2 i COVID-19) na osnovu preporuka i prijedloga zdravstvne struke i u saradnji sa vlastima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko Distrikta, sa ciljem da zaštite i spašavanja građana BiH.

Ovom prilikom ističem da će Vijeće ministara BiH nastaviti i dalje da donosi sve potrebne odluke i mjere, uključujući i mjere vezane za ulazak stranih državljana u BiH, a što je u direktnoj nadležnosti Vijeća ministara, u skladu sa preporučenim mjerama nadležnih zdravstvenih institucija, i uz saglasnost vlasti entiteta Republike Srpske i Fedracije Bosne i Hercegovine, te Brčko Disktrikta.

Također, koristimo priliku da apelujemo na sve građane BiH da se pridržavaju, a nadležne službe da kontrolišu provođenje, propisanih epidemioloških mjera - poručio je Tegeltija. 

VEZANI TEKST - Novalić: Neka Forto prestane baviti se populizmom i PR-om i počne raditi svoj posao

Podsjećamo, Forto je jučer uputio otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, dvojici entitetskih i kantonalnim premijerima koje je naslovio "Upravljanje krizom u drastično pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u BiH".

- Pozivamo sve predstavnike vlasti entitetskog i državnog nivoa da se aktivno uključe u upravljanje krizom koja zahtjeva jedinstven pristup i puno poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih u lancu. U tom smislu, pogotovo ukoliko i dalje bude izostala podrška entitetskog i državnog nivoa vlasti, krajnje vrijeme je da se pokrene i pitanje odgovornosti nosioca izvršnih funkcija vlasti na entitetskom i državnom novu za krivično djelo ugrožavanja zdravlja zbog nečinjenja, odnosno neblagovremene reakcije u okolnostima koje su njihovoj nadležnosti - naveo je Forto u otvorenom pismu.

Na otvoreno pismo premijera Kantona Sarajevo odgovorio je i federalni premijer Fadil Novalić, koji mu je poručio da je "situacija s pandemijom koronavirusa više nego ozbiljna, posebno u Kantonu Sarajevo, i zato je krajnje vrijeme da premijer Forto prestane pričati i preduzme konkretne korake, koristeći sve resurse koje ima na raspolaganju, umjesto što okolo optužuje sve druge da ne rade, baveći se populizmom i PR-om". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.