open-navfaktor-logo
search
Tvrdi Organizacioni odbor
Odbijen zahtijev Bh. povorke ponosa: Vijećnica se neće osvijetliti duginim bojama
Zahtjev organizacionog odbora Bh. povorke ponosa za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama na dan održavanja četvrte šetnje za prava LGBTIQ zajednice, planirane za subotu, 24. juna, je odbijen.
23.06.2023. u 20:26
get url
text

- Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo.  Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16. juna 2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis.

Poslije danas objavljenog teksta medija BIRN na ovu temu, dobili smo i odgovor u tekstu e-maila u 18:43, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik - navode iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Kako tvrde, u navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti njihovom zahtjevu.ž

Potom su upitali:

- Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.