open-navfaktor-logo
search
Optužen za zloupotrebe
Odbijen Šojićev zahtjev za ukidanje suspenzije
Vijeće ministara BiH jednoglasno je, u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev o ukidanju privremene suspenzije zamjeniku direktora Službe za zajedničke poslova institucija BiH Draganu Šojiću.
26.06.2023. u 20:12
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je uhapšeni Šojić: Šarovićev čovjek od povjerenja, rat proveo na Jevrejskom, svjedočio u korist Karadžića

Zahtjev za ukidanje privremene suspenzije uputio je Dragan Šojić putem advokata Dragiše Jokića.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u januaru optužnicu koja Šojića tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je Šojić u svojstvu službenog lica, obavljajući poslove direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila, na koji način je pribavio sebi korist u iznosu od 41.877,78 KM, a za isti iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno da se Šojić tereti da je zloupotrebljavao službena vozila institucije, kako bi više puta privatno putovao u inozemstvo, na područje Srbije i Crne Gore, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila u institucijama BiH.

Također, tereti se da je sačinjavao i u putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kada nije boravio na poslu, a kako bi ostvario pravo na plaću i naknade iz radnog odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.