open-navfaktor-logo
search
Korona usporila poštu
Odbijen Arnautovićev prijedlog: CIK neće brojati 2.122 koverte sa glasovima iz inostranstva
Centralna izborna komisija BiH na današnjoj hitnoj sjednici odbila je prijedlog člana ove institucije Suada Arnautovića da se u dnevni red uvrsti i izjašnjavanje o brojanju 2.122 koverti sa glasčkim listićima, koje su pristigla putem pošte iz inostranstva i nalaze se u skladištu CIK-a u Istočnom Sarajevo.
11.12.2020. u 15:45
get url
text

Arnautović je na sjednici pojasnio da su ove koverte zakasnile u Bosnu i Hercegovinu, ne zbog greške CIK-a, niti DKP-a i Ministarstva vanjskih poslova BiH, već zbog otežanog prebacivanja iz inostranstva u našu zemlju, što je uzrokovano pandemijom COVID-19.

Radi se o glasačima koji su glasali prije 15. novembra. Prema pravilnicima CIK-a, brojat će se svi glasački listići koji dolaze putem pošte u zemlju deset dana nakon održavanja izbora, u ovom slučaju 25. novembra.

Međutim, vreće sa kovertama u kojima su glasački listići stigle su u BiH sa dva do tri dana zakašnjenja, odnosno nakon 25. novembra.  

Odbijanjem Arnautovićevog prijedloga, glasovi 2.122 birača van BiH, koji su glasali u roku, dostavili koverte u konzulate odnosno ambasade, a oni proslijedili potom prema MVPBiH odakle su vreće prebačene u skladište CIK-a, neće biti brojani iako još uvijek ima vremena do konačnog potvrđivanja izbornih rezultata. 

Podsjećanja radi, gotovo identična situacija bila je 2016. godine. Tada je CIK odbio da se prebroji oko 2.000 koverti sa glasačkim listićima, koji su iz inostranstva stigli poštom za izbor načelnika Srebrenice. Ćamil Duraković zbog toga je izgubio izbornu utrku za načelnika Srebrenice, a pobijedio je Mladen Grujičić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.