open-navfaktor-logo
search
Olakšica za pacijente
Od 29. marta građani KS više neće plaćati participaciju za liječenje
Ovo rješenje znači da građani više neće plaćati troškove liječenja koje su godinama plaćali za više od 50 usluga, kao što su kućne posjete ljekara, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring, spirometrija, EEG, kolor dopler i druge usluge
Faktor
28.03.2024. u 21:50
get url
text
Troškove će snositi Zavod zdravstvenog osiguranja KS
Troškove će snositi Zavod zdravstvenog osiguranja KS
Odluka o ukidanju participacije (ličnom učešću u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo) objavljena je u "Službenim novinama Kantona Sarajevo" i stupit će na snagu sutra - 29. marta, saopćili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.
- Napominjemo da smo ranije obavijestili javnost da je Skupština KS usvojila inicijativu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji s Ministarstvom zdravstva KS, za ukidanje participacije građana/osiguranika u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i liječenja. Ovo rješenje znači da građani više neće plaćati troškove liječenja koje su godinama plaćali za više od 50 usluga, kao što su kućne posjete ljekara, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring, spirometrija, EEG, kolor dopler i druge usluge. Troškove će snositi Zavod umjesto građana, što će olakšati njihovu situaciju, posebno u teškim ekonomskim okolnostima - dodaju iz Zavoda.
Ističu kako se očekuje da će ova inicijativa poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti za građane KS i smanjiti finansijski teret.
Osim što unapređuje zdravstveni sistem, ova inicijativa može imati pozitivne implikacije na društvo u cjelini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.