open-navfaktor-logo
search
Vlada donijela odluku
Obustavlja se nastava u Brčko Distriktu
Vlada Brčko distrikta donijela je Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19), na osnovu koje je naloženo šefu Odjeljenja za obrazovanje da od sutrašnjeg dana obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području Distrikta.
11.03.2020. u 16:20
get url
text

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je nakon vanredne sjednice da je takva odluka donesena na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova koji su aktuelni u ostatku BiH i državama u okruženju, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

- Šef odjeljenja za obrazovanje će od sutrašnjeg dana obustaviti nastavu u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u visokoškolskim ustanovama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost od ugrožavanja stanovništva od koronavirusa, a svakih sedam dana će se raditi procjena novonastalog stanja. Krizni štab, kao i ostali članovi Vlade zaduženi su da kontinuirano rade na mjerama koje će olakšati stanovnicima život u narednim danima u smislu da se prevenira pojava i širenje virusa među stanovnicima Brčko distrikta - istakao je Domić.

Vanredna sjednica Vlade po ovom pitanju u stalnom je zasjedanju, a sutra, 12. marta, u 8 sati zakazan je novi nastavak kada će biti precizirane i ostale mjere.

- Radi se o pojačanoj dezinfekciji javnog prevoza i organizaciji javnih skupova. Šef Odjeljenja za javni registar će doći sa prijedlogom mjera kako bi se smanjio pritisak na šalterske sale u Vladi Brčko distrikta gdje se okuplja značajan broj ljudi kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Direktor Direkcije za finansije do sutra će dostaviti informaciju o raspoloživim novčanim sredstvima koja se mogu koristiti za nabavku zaštitne opreme i sredstava koja će se staviti u funkciju zaštite stanovnika. Na sastancima Vlade, osim Kriznog štaba na nivou Odjeljenja za zdravstvo, ubuduće će biti prisutni i predstavnici Kancelarije za strance i Graničnog prijelaza. Inspektorat će pojačanim mjerama olakšati provođenje mjera koje će usvajati Krizni štab, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH - naveo je Domić.

Zamjenik gradonačelnika je rekao da u Brčkom nema potvrđenih slučaja zaraženih koronavirusom i istakao da mjere koje su donesene imaju za cilj da stanovnici distrikta normalno funkcionišu, ali isto tako da se smanji mogućnost pojave i širenja virusa na najmanju moguću mjeru.

Domić je dodao da će Krizni štab izraditi prigodne plakate kojim će građani biti informisani o važnim radnjama koje trebaju obavljati, a koje će pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa, uz važne informacije u slučaju pojave bolesti.

- Svakog dana Krizni štab će u određeno vrijeme imati konferenciju za medije radi informisanja javnosti o aktuelnom stanju i dodatnim preporukama. Javna zdravstvena ustanova 'Zdravstveni centar Brčko' dobila je zadatak da nabavi dodatnu opremu i zaštitna sredstva za zdravstvene radnike kako bi oni bili bezbjedni u slučaju kontakta sa zaraženima - zaključio je Domić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.