open-navfaktor-logo
search
Traži se kandidat
Objavljen novi konkurs za direktora Gerontološkog centra: Zašto Skoko ne može biti imenovan
Upravni odbor Javne ustanove Gerontološki centar Sarajevo ponovo je raspisao konkurs za izbor i imenovanje direktore ove javne ustanove.
03.11.2021. u 08:17
get url
text

Rok za prijavu na konkurs je osam dana.

Podsjećamo, ovo je ponovljeni konkurs nakon što je Vlada Kantona Sarajevo poništila prethodnu odluku Upravnog odbora o imenovanju Ismeta Skoke na poziciju direktora Gerontološkog centra u Sarajevu.

VEZANI TEKST - UO Gerontološkog centra izabrao direktora, Vlada KS nije dala saglasnost za imenovanje

Kako je Faktor već pisao, Skoko je bio jedini prijavljeni kandidat za ovu poziciju i nakon što je prošao intervju sa članovima Upravnog odbora, izabran je za direktora, međutim Vlada KS koja potvrđuje odluke UO ovu odluku ipak nije prihvatila te je odlučeno da se konkurs ponovi.

U skladu s Pravilnikom KJU Gerontološki centar osoba kojoj Vlada KS nije dala saglasnost za imenovanje za direktora Gerontološkog centra ne može na ponovnom konkursu biti imenovana za direktora, odnosno vršioca dužnosti direktora.

Predsjednica UO Sandra Zaimović za Faktor je ranije kazala da je Ismet Skoko ranije obavljao funkciju direktora i da je imao dovoljan broj bodova da bi bio imenovan za direktora.

- Vlada s obzirom na to da je to politička funkcija, nije obavezna da nam da obrazloženje, ali koliko znam, on nije dobio saglasnost jer mu nisu prihvaćena četiri izvještaja u njegovom mandatu – pojasnila je Zaimović ranije za Faktor, te dodala:

- Voljeli bismo imati kvalitetan kadar. On je nama predstavio na intervjuu da je radio sve kako bi ustanova ostvarila napredak, a ja vjerujem da ljudi u ovoj ustanovi pokušavaju sve, ali da ju je jako teško dići na noge i nešto napraviti.

Kako nezvanično saznajemo, radnici su ranije Upravnom odboru i Vladi KS uputili anonimno pismo u kojem su napisali kako oni nisu za to da Skoko ponovo dođe na mjesto direktora.

Prije nekoliko dana Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše ministrice za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS zbog zloupotrebe položaja

- Tereti se da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure – navedeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Također, iz Tužilaštva KS istakli su da je Dautbegović usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da ponište svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.