open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljan
Obilježena godišnjica pogibije heroine Kornelije Jurić
Na groblju Sveti Josip u Sarajevu, članovi uže porodice, prijatelji i saborci danas su obilježili 31. godišnjicu pogibije Kornelije Jurić, dobitnice najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".
10.10.2023. u 12:33
get url
text

Prema izvornim podacima, 5.360 žena je bilo angažirano u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine na raznim funkcijama, od uslužnih djelatnosti, zdravstva, pa do borkinja na prvim linijama, dok je njih 13 odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Počast heroini Korneliji Jurić danas je odao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je još jednom naglasio ulogu žene u odbrani domovine.

VEZANI TEKST - Sjećanje na Korneliju Jurić, Zlatnog ljiljana: "U trenucima predaha sjela bi u kut i čitala, kao da nismo na ratištu"

- Svaka od naših borkinja, dobrovoljno stupivši u Armiju RBiH svjesno je stavila svoju državu ispred vlastitog života, i ravnopravno s muškarcima branila bedeme Bosne i Hercegovine. Hrabrost i požrtvovanje, ali i empatija krasile su naše neustrašive heroine, u raznim borbenim dejstvima. Danas se sjećamo djevojke, koja je sa samo dvadeset godina položila svoj život za našu slobodu, a koja je danas mogla biti kćerka, majka ili sestra, ali je agresor ugasio njen život. Neka je vječni rahmet i slava svim našim borkinjama, koje danas nisu s nama, a koje su dale nemjerljiv doprinos na našim putevima slobode - poručio je ministar Osmanović.

Kornelija Jurić imala je 20 godina i 17 dana kada je 10. oktobra 1992. poginula za vrijeme velike srpske ofanzive na Stupu kod Sarajeva, i to na dužnosti komandira sanitetske desetine u HVO-u "Kralj Tvrtko", saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.